Nieuws

Sony WH-1000XM5 officieel: Nieuw ontwerp, zelfde batterijduur

Sony WH1000XM5
Sony kondigt vandaag de WH-1000XM5, de opvolger van één van de meest populaire noise-cancelling hoofdtelefoon op de markt.

De populariteit van de WH-1000 reeks is niet te ontkennen. Zowel de derde als vierde generatie hadden enorm veel te bieden en kregen met gemak het label ‘keuze van de redactie’ opgespeld. Dat hadden de iconische hoofdtelefoons te danken aan hun geweldige geluidskwaliteit en uitstekende active noise cancellation (ANC). Er was dan ook veel discussie over wat er verbeterd kon worden voor de Sony WH-1000XM5. 

Een langere batterijduur van 40 uur kwam er uiteindelijk niet en de 30 uur van zijn voorganger bleef behouden. Waar we wel verandering zien, is in het nieuwe ontwerp, dat opvallend slanker is dan voordien. Volgens Sony is het draagcomfort echter verbeterd door het synthetisch lederen materiaal en de traploze schuifregelaar. Het gaat ook om een meer samenhangend en naadloos ontwerp.

Noise cancellation nog slimmer

Op het vlak van noise cancellation zien we ook verbeteringen. Zo is het aantal microfoons verdubbeld van vier naar acht, aangestuurd door twee processoren om ruis te verminderen, voornamelijk in de midden- en hoge frequenties. De Auto NC Optimizer zorgt voor aanpassingen op basis van je omgeving via de Adaptive Sound Control-functie, die ook detecteert waar je bent. 

Op het vlak van audio werd de 40mm driver vervangen door een speciaal ontworpen 30mm driver met een lichte, stijvoel koepel, onder andere gemaakt van koolstofvezelcomposiet dat de hoogfrequente gevoeligheid verbetert voor een natuurlijker geluidskwaliteit met ondersteuning voor LDAC High-Resolution Audio. Zoals we ondertussen gewend zijn van Sony heeft de WH-1000XM5 ook ondersteuning voor 360 Reality Audio in combinatie met streamingdiensten zoals Tidal. 

Sony WH-1000XM5

Nieuwigheden voor gesprekken

Met zoveel microfoons verwacht je natuurlijk ook een goede gesprekskwaliteit en hiervoor wordt de Voice Pickup-technologie gebruikt om een bundel van vier microfoons (bij de XM4  slechts twee) te combineren met AI om stemmen zo goed mogelijk te isoleren. Deze technologie zagen we eerder al in de recent verschenen Sony LinkBuds. Bij die draadloze oortjes zagen we enkele nieuwe functies, waaronder Speak-to-Chat dat je muziek pauzeert als je begint te spreken. Zeer handig en een welkome toevoeging aan de WH-1000XM5. Dankzij Quick Access kan je ook snel Spotify starten met enkele tikken, zonder je telefoon te hoeven nemen. Voor het eerst kan je nu ook digitale assistenten bedienen met de bekende wekwoorden, zoals ‘Hey Google”.

Andere kleine updates

Sony heeft de WH-1000XM5 verder nog voorzien van wat kleine upgrades, zoals betere draagdetectie om batterij te besparen en ondersteuning voor USB PD (Power Delivery) snelladen, wat ervoor zorgt dat de hoofdtelefoon na 3 minuten laden 3 uur te gebruiken is. Multi-point connectie is ook weer beschikbaar. Door het nieuwe ontwerp is ook de case van de WH-1000XM5 aangepast naar een model dat kan platgedrukt worden. Opvallend is dat de XM5 niet dichtgeklapt kan worden en dus wel wat groter is dan zijn voorganger. 

Sony WH-1000XM5
Ideaal voor op het openbaar vervoer.

Prijs en beschikbaarheid Sony WH-1000XM5

De Sony WH-1000XM5 hoofdtelefoon is vanaf mei 2022 verkrijgbaar in zwart en platinumzilver voor 420 euro en komt geleverd in een plasticvrije verpakking gemaakt van gerecycleerde en duurzame materiaal, met dank aan de “Made to be Remade”-filosofie van Sony.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business