Google Rusland

De Russische tak van Alphabet Inc, het moederbedrijf van Google, heeft het faillissement aangevraagd. De precieze oorzaak is nog onduidelijk.

De aanvraag tot faillissement werd op woensdag 18 mei officieel geregistreerd bij de Russische instantie Fedresurs. Dat meldt het persagentschap Reuters. “Vanaf 22 maart 2022 voorziet de Russische tak zijn eigen bankroet en het onvermogen om zijn geldelijke verplichtingen na te komen, net als het niet kunnen uitbetalen van ontslagvergoedingen van werknemers die onder contract liggen of lagen. Het bedrijf is ook niet in staat om binnen de voorziene termijn zijn betalingen uit te voeren”, luidt het in het document dat Reuters kon inkijken.  

Google Rusland functioneert normaal

Google heeft niet onmiddellijk geantwoord op vragen van Reuters. Het persbureau kon ook David Sneddon, die volgens het document als lokale directeur geldt, niet bereiken voor commentaar. CEO van Rostelecom Mikhail Oseevskiy liet aan Reuters weten dat Google in Rusland normaal functioneert, net als alle servers van Alphabet Inc. Een dag eerder had Rusland ook al aangegeven dat het niet van plan was om YouTube te blokkeren, ondanks verschillende berispingen en boetes. Daarmee lijkt het Kremlin te beseffen dat het met zo’n blokkering alleen de eigen burgers zou treffen. 

Bankroet door hoge boetes? 

Het is niet meteen duidelijk of de hoge boetes die Rusland aan Google opgelegd heeft tot de aanvraag voor faillissement geleid hebben. In december kreeg de lokale tak van Google een boete van 7,2 miljard roebels (113 miljoen dollar), omdat het bedrijf volgens Rusland “herhaaldelijk weigerde om illegale content te verwijderen”.  

Volgens het persagentschap Interfax bedroeg de omzet van Google Rusland in 2021 134,3 miljard roebels (2,1 miljard euro).