Match Group

Tinder mag zijn eigen betaalsystemen blijven gebruiken op Android. Eigenaar Match Group heeft daarover een akkoord bereikt met Google.

De toestemming voor een uitzondering is wel onder voorbehoud, want de uitgever van Tinder moet Google op een andere manier compenseren. Dat meldt Match Group zelf op zijn website.

Sinds 1 juni verplicht Google de meeste app-ontwikkelaars om het betaalsysteem van de zoekreus te gebruiken bij aankopen via de Play Store op Android. Google krijgt 30 procent commissie op alle aankopen. Match Group vond dat overdreven en had Google eerder deze maand aangeklaagd. Hoewel Google dus snel een uitzondering maakt voor het bedrijf achter Tinder, zal de rechtszaak toch nog gewoon doorgaan.

Match Group moet compenseren 

Nog een extra voorwaarde in de voorlopige overeenkomst is dat Match Group maximaal 40 miljoen dollar moet betalen aan Google, voor het geld dat niet via de betaalmethode van de zoekreus binnenkomt. 

De groep rond Tinder is niet de eerste app-ontwikkelaar die een uitzondering wist te bekomen bij Google. De streamingdienst Spotify mocht eerder al zijn eigen betaalmethoden blijven gebruiken. Destijds noemde Google die uitzondering een experiment. Het zal nog moeten blijken of rechtszaken tegen de zoekreus Google ertoe zullen aanzetten om zijn betaalbeleid voor alle app-ontwikkelaars aan te passen. 

De discussie doet denken aan de kwestie tussen Apple en Epic Games. Ook op iOS woedden er al hevige discussies over het percentage aan commissies dat Apple binnenrijft door de betalingen zelf te controleren via zijn App Store.