Ryzen 7000

De aangekondigde Ryzen 7000-chips van AMD beloven een mijlpaal te worden. Het zullen de eerste desktop-CPU's zijn met kernen van 5 nanometer.

Lisa Su, CEO bij AMD, heeft de nieuwe chips voorgesteld tijdens haar keynote op Computex. Ze bevestigde dat de nieuwe desktopchipsets in het najaar op de mark zullen komen. De Ryzen 7000-chips krijgen dual 5nm Zen 4 cores, en een herontworpen I/O-kern van 6nm. Die laatste werkt ook met RDNA2-graphics, DDR5-geheugen en PCIe 5.0-controllers. De architectuur zou bovendien nog energiezuiniger moeten zijn. 

Ryzen 7000: 15 procent performanter 

De voorstelling op de computerbeurs in Taipei geldt maar als een voorsmaakje van de technologie. Meer details kon AMD dus nog niet kwijt. Volgens de gekende benchmarks zou de Ryzen 7000 zo’n 15 procent performanter zijn dan de Ryzen 5950X.  

Het blijft dus voorlopig lastig om een vergelijking te maken met de 12de generatie CPU’s van Intel, omdat er nog niets bekend is over multi-threaded performance. We kunnen ons wel aan 1MB L2-cache per kern verwachten, net als een maximale boostsnelheid van boven de 5GHz, net als betere hardwareversnelling voor AI-toepassingen. 

Aangezien dat Intel pas ten vroegste volgend jaar een 7nm-chip zal uitbrengen, blijft het AMD dat de leiding neemt op vlak van performance. Toch mag de producent niet op zijn lauweren rusten. Het hybrideproces voor de 12de generatie chips legde Intel geen windeieren. De strijd om de CPU’s zal onverminderd blijven doorgaan.