oude iphones

In het Verenigd Koninkrijk moet Apple zich voor de rechter verantwoorden omdat het volgens een activist bewust oudere iPhones zou vertragen.

Advertentie

De Britse activist voor consumentenrechten Justin Gutmann zegt dat Apple in 2017 de prestaties van oude iPhones met slechtere accu’s bewust zou hebben verminderd. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Apple botste twee jaar geleden al op een gelijkaardige aanklacht in de Verenigde Staten. De iPhonebouwer besloot toen om voor een schikking te kiezen en betaalde 310 miljoen dollar (295 miljoen euro) uit. 

Apple liet in 2017 al weten dat het inderdaad de prestaties van bepaalde iPhones had ingeperkt. Maar dat zou een goede reden gehad hebben: om de lithium-ionbatterijen tegen verdere degradatie te beschermen. Apple zou hebben willen voorkomen dat oudere toestellen plots zouden uitvallen door de verzwakte batterijen. De fabrikant had dat echter niet laten weten aan zijn klanten. 

Oude iPhones bewust vertraagd? 

“Apple heeft zijn klanten misleid door zomaar een software-update uit te brengen die de prestaties van hun telefoon negatief beïnvloedde. De fabrikant had hen de kans moeten geven om de batterij te laten vervangen of een andere compensatie aan te bieden”, vindt Gutmann.  

Als de voorvechter van consumentenrechten gelijk krijgt van de rechter, zou Apple volgens The Guardian tegen een schadevergoeding van 750 miljoen pond (877 miljoen euro) aankijken. Ongeveer 25 miljoen Britten zouden in aanmerking komen voor een vergoeding. De aanklacht heeft betrekking op de iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus en de iPhone X.  

Apple van zijn kant, zegt dat er geen kwaad opzet in het spel is en dat het er gewoon voor wil zorgen dat al zijn producten zo lang mogelijk meegaan, zonder dat de gebruikservaring eronder te lijden krijgt. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here