Nieuws

Macs en iPhones kunnen straks captcha overslaan bij online inloggen

captcha
Wie binnenkort iOS 16 op zijn iPhone of macOS Monterey op zijn Mac heeft draaien, zal minder vaak een captcha moeten invullen.

Apple heeft tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC 2022 een techniek gedemonstreerd voor iOS 16 die de puzzels ‘om te bewijzen dat je geen robot bent’ overbodig maakt. Completely automated public Turing test to tell computers and humans apart (kortweg: captcha), bestaat al behoorlijk lang en in verschillende vormen. Denk daarbij aan een vervormd woord dat je moet intikken of de vakjes met verkeerslichten die je moet aanduiden. Ze zorgen al eens voor irritatie omdat de inhoud niet altijd duidelijk leesbaar is.  

Captcha omzeild 

Dat hoeft straks dus niet meer zo vaak, als je een Apple-gebruiker bent. Automatic Verification heet te techniek, die de iPhonefabrikant samen met Cloudflare en Fastly ontwikkeld heeft. Dat werkt met het onderliggende systeem Private Access Tokens. iCloud zorgt ervoor dat het systeem je Apple ID en het gebruikte apparaat verifieert. Die informatie wordt in de achtergrond opgeslagen als een token. Daarmee wordt dan je ‘menszijn’ bewezen.  

Apple probeert in één weg privacybewuste gebruikers gerust ste stellen. Bij Automatic Verification worden er geen gevoelige data of IP-adressen geregistreerd en de techreus zou ook niet weten wie de captcha’s overslaat. 

Er hebben al bètaperiodes gelopen voor zowel iOS 16 als macOS Monterey, maar buiten besturingssysteemupdates verschijnen pas officieel in de herfst.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business