Nieuws

Instagram controleert leeftijd van tieners die beweren dat ze volwassen zijn

Het zal niet meer zo eenvoudig zijn voor tieners om zich ouder voor te doen dan ze werkelijk zijn op Instagram, dat de leeftijd beter wil controleren.

Liegen over je leeftijd, het is geen ongebruikelijke praktijk op sociale media. Vooral tieners durven zich wel eens ouder voor doen dan ze werkelijk zijn om restricties op de platformen te omzeilen. Daar wil Instagram vanaf nu iets tegen doen. Jongeren die de leeftijd van account willen aanpassen naar 18 jaar of ouder, zullen moeten kunnen bewijzen dat ze volwassen zijn. Instagram kondigt in een blog nieuwe middelen aan om de leeftijd van minderjarige gebruikers te verifiëren.

Om je leeftijd te bewijzen, kan je nu al een officieel document uploaden in Instagram waar je naam, foto en geboortedatum duidelijk zichtbaar op zijn, zoals een identiteitskaart of rijbewijs. Daar komen nu extra controles bij. Zo kan Instagram voortaan vragen om een videoselfie te nemen die door algoritmen kunnen worden geanalyseerd, of enkele volgers aanduiden die in hun naam aan Instagram kunnen bevestigen dat ze wel degelijk volwassen. Dat kunnen er maximaal zes per account zijn, die niet voor iemand anders mogen pleiten. Helemaal waterdicht lijken beide systemen ons toch niet. Om nu al een privacyrel te voorkomen, belooft Instagram dat alle opgevraagde gegevens na de verificatie onmiddellijk worden verwijderd.

Strengere regels voor jongeren

Dat Instagram strengere regels aankondigt voor jongeren, hoeft niet te wonderen. Het socialmediaplatform kwam in september vorig jaar in het oog van een storm terecht voor de negatieve effecten die het gebruik van het platform zou hebben op de mentale gezondheid van jongeren. Tijdens de heisa besloot Instagram om de ontwikkeling van een kindvriendelijke versie van het platform in de koelkast te stoppen.

De nieuwe regels zijn van tel voor jongeren die al een account hebben en hun leeftijd willen aanpassen voor ze op natuurlijke wijze volwassen zijn geworden. Voor nieuwe accounts verplicht Instagram pas sinds 2021 om de leeftijd op te geven. De nieuwe regels zullen wellicht niet alle kritiek op het beleid rond jongeren sussen, aangezien er nog steeds heel wat mazen in het net zitten waar ze door kunnen glippen.

instagramleeftijd

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals