Ryzen 7000 Mobile-processoren krijgen maximaal 16 rekenkernen

AMD Ryzen
AMD’s Ryzen 7000 Mobile-productreeks moet razendsnelle prestaties gaan bieden met maximaal 16 rekenkernen. Ook maakt RDNA3 zijn entree in Ryzen Mobile.

Begin deze maand gaf AMD een kijkje in hoe het bedrijf Intel de komende jaren te snel af wil zijn. Uit gepubliceerde roadmaps voor desktop en mobiele processoren bleek al dat de Ryzen 7000-series in elk geval gebruik zal maken van het 4nm-productieproces, vanaf 6nm voor de huidige Ryzen 6000-processoren in het mobiele segment. Ook stapt AMD met de komst van Ryzen 7000 Mobile over naar zijn Zen4-architectuur. Inmiddels komt AMD met aanvullende informatie, en meldt het dat zijn Ryzen 7000-serie onderverdeeld wordt in twee reeksen: Dragon Range en Phoenix.

AMD Ryzen 7000: 16 rekenkernen

Voor de zwaarste gebruikers neemt AMD de ‘Dragon Range’ op in zijn assortiment. Deze processoren zijn ontwikkeld voor high-end (gaming) laptops en bevatten de meeste rekenkernen ooit in de Ryzen-laptopgeschiedenis. AMD’s Ryzen 9 7980HX is het krachtigste model uit deze productreeks en zal zijn taken uitvoeren met 16 rekenkernen. Zijn mindere in de Ryzen 9-serie, de 7900HX, krijgt de beschikking over 12 rekenkernen. Dat zijn er nog altijd vier meer dan het ‘snelste model’ uit de Ryzen 6000-serie; de Ryzen 9 6980HX bevat namelijk 8 rekenkernen.

AMD Ryzen 7000 Mobile

AMD’s Dragon Range bevat ook processoren in de Ryzen 7 en Ryzen 5-productreeksen, specifiek gaat het om de Ryzen 7 7800HX en Ryzen 5 7600HX, met respectievelijk 8 en 6 rekenkernen. AMD noemt voor de processoren in de Dragon Range-serie basisklokfrequenties tussen de 3,6 en 4 GHz. Voor de boostfrequentie wordt gesproken over een range tussen de 4,8 en 5 GHz. Kloksnelheden zijn daarbij altijd afhankelijk van de beschikbare TDP.

AMD heeft er alvast voor gekozen om het stroombudget van zijn Dragon Range-processoren vooral te besteden aan de cpu-rekenkernen. Hoewel de processoren over een RDNA2-gpu beschikken, zal de gebruiker daar dus weinig van hoeven te verwachten. Niet zo verrassend overigens, gezien deze processoren vooral in gaminglaptops met veelal dedicated gpu’s terecht zullen komen.

Zuinigere Phoenix-processoren

Waar de Dragon Range zich dus focust op cpu-rekenkracht, moeten Phoenix-processoren juist een completere mix tussen cpu en gpu-prestaties vormen. Het Phoenix-gamma van Ryzen 7000-chips is volgens de berichtgeving van AMD opgebouwd vanuit de Ryzen 9 7980HS, Ryzen 9 7900HS, Ryzen 7 7800HS en afsluitend de Ryzen 5 79600HS. Het maximale TDP van de processoren ligt tussen de 35 en 45 watt, wat ze uitermate geschikt maakt voor dunnere laptops.

Ondanks het lagere TDP van de Phoenix-chips, krijgen ze tot zes keer meer grafische rekenkernen. In het geval van de Phoenix-processoren gaat het daarbij om maximaal 12 RDNA3-kernen. Deze kernen moeten prestaties bieden die vergelijkbaar zijn met een Geforce RTX 3060 Max-Q. De ‘verdeling’ van de rekenkernen over de verschillende processoren is vooralsnog onbekend. Eveneens onbekend zijn de details over de cpu-rekenkernen en klokfrequenties van de Phoenix-processoren.

amdryzenryzen mobile

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals