Xiaomi 12S Ultra is eerste smartphone met Sony’s 1-inch camerasensor

12S Ultra
Na Sony's proef met 1-inch sensoren op telefoons met zijn Xperia Pro-I, probeert Xiaomi het ditmaal uit op de 12S Ultra. Het toestel wordt op 4 juli gelanceerd.

Het is niet de eerste keer dat een smartphone een 1-inch camerasensor krijgt. Sony introduceerde in 2021 de Xperia Pro-I met een aangepaste sensor uit zijn RX-serie camera’s. Ook Sharp probeerde het eerder al met de Aquos R6. In beide gevallen deden de bedrijven iets dat eerder nog als ‘onmogelijk’ werd beschouwd. Sony en Xiaomi bewijzen met de komst van de Xiaomi 12S Ultra echter dat dit een vast onderdeel zal worden van smartphonefotografie van de toekomst. Het toestel bevat namelijk – dat maakte Xiaomi bekend – de eerste voor smartphones ontwikkelde 1-inch camerasensor.

Sony IMX989-sensor

Met de 1-inch sensor streeft Xiaomi de concurrentie flink voorbij op het gebied van sensorformaat. Sony’s IMX989-camerasensor beslaat namelijk een oppervlak van 123mm2, bijna driemaal zo groot als de 44mm2 sensor van de hoofdcamera in de iPhone 13 Pro Max. In vergelijking met de Samsung Galaxy S22 Ultra is het bijna een verdubbeling in formaat, met 123mm2 (Xiaomi) en 69mm2 van de hoofdcamera op de S22 Ultra. Met de grotere sensor zal Xiaomi meer details kunnen opvangen; dit zal vooral in slechte lichtomstandigheden betere foto’s moeten opleveren.

Xiaomi 12S Ultra

Verdere details over de IMX989-sensor van Sony lijken vooralsnog te ontbreken. Volgens eerdere geruchten zou de sensor in elk geval een 50 MP-resolutie krijgen en is de sensor een smartphone-beeldverhouding. Dit houdt in dat de sensor een 4:3-beeldverhouding krijgt, terwijl menig sensor voor compactcamera’s juist een 2:3-beeldverhouding heeft.

Xiaomi 12S Ultra, 12S Pro en 12S

Xiaomi is van plan de 12S Ultra op 4 juli te introduceren. Naast het topmodel introduceert Xiaomi de 12S Pro en 12S; die modellen zullen het zonder de 1-inch camerasensor moeten stellen. Wel is voor alle toestellen in Xiaomi’s high-end 12S-serie de samenwerking met Leica aangegaan. Binnen deze samenwerking zal Leica vermoedelijk een deel van de afstelling van de camerasensoren voor zijn rekening nemen.

Exacte specificaties van de Xiaomi 12S en 12S Pro zijn onbekend. OnLeaks wist eerder wel details over de 12S Ultra naar buiten te brengen. Daaruit bleek dat Qualcomm de Snapdragon 8+ Gen 1 aanlevert voor de rekenkracht, dat de smartphone een 6,6-inch QHD+ OLED-scherm krijgt met een 120 Hz-verversingsfrequentie en dat er naast de 50 MP-hoofdcamera nog twee 48 MP-sensoren in het toestel aanwezig zijn. Zij zullen dienstdoen als groothoek- en telefotocamera.

Xiaomi zal de drie toestellen eerste enkel in China op de markt brengen. Vermoedelijk volgen andere werelddelen op een later moment. Geheel zeker is dat echter nog niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business