Edge 30 Pro

Een high-end telefoon zonder groothoekcamera? Motorola's Edge 30 Ultra of Moto Frontier zullen het zonder de wijde, vaak artistieke, plaatjes moeten stellen.

Advertentie

Motorola moet het normaliter vooral hebben van midrangetoestellen. Toch probeert het merk zich de afgelopen jaren stilaan bekender te maken in hogere prijsklassen. Dat wordt benadrukt door de aanstaande lancering van de high-end Motorola Edge 30 Ultra; een high-end telefoon die in China, daar verschijnt de smartphone als eerst, als de X30 Pro verschijnt. Bewijs voor de high-end klasse waarin hij terechtkomt vinden we in de Snapdragon 8+ Gen1-chipset. Voor een high-end telefoon lijkt wel één belangrijk onderdeel te ontbreken, een groothoeksensor.

Teaser van de Moto X30 Pro

Op een teaser van Motorola voor de Moto X30 Pro toont het bedrijf drie brandpuntafstanden: 35, 50 en 85mm. Elke brandpuntafstand heeft van Motorola een naam gekregen; 35mm is volgens de beschrijving het ‘menselijk oog’, 50mm is ‘het oog van het hart’ en 85mm staat beschreven als het ‘portretoog’. Aan de beschrijvingen valt al enigszins te ontlenen welk type camerasensor door het bedrijf gebruikt wordt, zoals de telefotocamera als ‘portretoog’.

Teaser voor de aanstaande Moto Edge 30 Ultra – beeld: Motorola

Met de specificaties an sich valt ook voldoende te achterhalen. Zo is de brandpuntafstand van de hoofdcamera van smartphones vaak gelijk aan 35mm. Hogere brandpuntafstanden worden in de meeste telefoons ingezet voor telefoto-functies, dus om optisch in te kunnen zoomen. Verwacht wordt dat de Moto X30 Pro of Edge 30 Ultra twee zoomafstanden zal krijgen.

Geen van de genoemde brandpuntafstanden is echter geschikt als groothoekcamera. Hiervoor zijn brandpuntafstanden nodig van onder de 30mm, vaak tussen de 13 en 19mm. Opvallend, want dat zou betekenen dat Motorola op de high-end smartphone afziet van een groothoekcamera. Sinds LG in 2015 de groothoekcamera introduceerde op zijn G5, werd vrijwel elke high-end telefoon sindsdien met de functionaliteit uitgerust. Motorola’s uitstap van deze traditie zou dan mogelijk ook tegen het zere been zijn van gebruikers die aan de groothoekcamera gewend zijn geraakt.

Moto Edge 30 Ultra of Frontier

Over de specificaties van de high-end smartphone is verder nog bekend dat Motorola de 200 MP HP1-sensor van Samsungs Isocell-afdeling inzet als hoofdcamera, er een 6,67 inch OLED-scherm met 144 Hz-verversingsfrequentie aanwezig is en dat de 4500 mAh-batterij met 125 watt opgeladen kan worden.

Tot de lancering is het koffiedik kijken of Motorola werkelijk de groothoekcamera vervangt door een extra telefotocamera. Wanneer Motorola de X30 Pro, die later in Europa verschijnt als de Moto Edge 30 Pro of Moto Frontier, de smartphone lanceert is nog niet bekend. Wel heeft Motorola eerder een teaser verspreid voor een lanceringsevenement in juli.