WhatsApp
Beeld: Alexander Shatov / Unsplash

Word je gestalkt op WhatsApp of krijg je het gevoel de app nooit te kunnen openen zonder berichten op je afgevuurd te krijgen? De nieuwe instelling moet dit verhelpen.

Zodra WhatsApp is geopend kan iedereen met je mobiele nummer zien dat je online bent. Privacy-voorvechters zien dit als een inbreuk op hun privacy, omdat anderen kunnen volgen hoe vaak ze op een dag actief zijn – en specifiek wanneer – op WhatsApp. Toch zijn het zeker niet enkel mensen die ‘om hun privacy geven’ die kritiek geven op de online-status van de chatdienst. De status wordt vaak gezien als vrijkaart om een ander aan te kunnen spreken, met de verwachting dat de ontvanger ook direct zal reageren. Een oplossing voor zulke frustraties is volgens WaBetaInfo onderweg.

WhatsApp ‘online-status’ uitschakelen

WaBetaInfo meldt in een blogpost dat het in de WhatsApp Bèta op iOS aanwijzingen heeft gevonden voor een functie die het mogelijk moet maken om de online-status uit te schakelen. Specifiek zal er een instelling worden toegevoegd die gebruikers laat kiezen wie mag zien dat ze online zijn. In de huidige iteratie kan er gekozen worden uit: Iedereen, Mijn contacten, Mijn contacten behalve en Niemand. Volgens de afbeelding die WaBetaInfo deelde van de bètaversie van WhatsApp op iOS, wordt de instelling gekoppeld aan de opties voor laatst gezien.

WhatsApp lijkt stalkers hiermee voor eens en altijd aan te willen pakken. Ook moet het zo mogelijk zijn om de chatdienst in alle rust te gebruiken, zonder het gevoel te hebben dat er direct aandacht van je gevraagd wordt.

De ‘online-status’-instelling volgt op een reeks nieuwe privacymaatregelen die in juni werden doorgevoerd. Daarmee werd het voor het eerst mogelijk om je profiel af te schermen voor onbekenden of specifieke contactpersonen. Instellingen voor laatst gezien werden eveneens in juni aangepakt. Hierdoor kan met meer precisie ingesteld worden wie mag zien wanneer een gebruiker voor het laatst online is geweest.

Voorlopig nog in bètatesten

Voorlopig lijkt de instelling zeer beperkt beschikbaar te zijn. WaBetaInfo meldt dat hij wordt getest in de iOS-versie van de chatdienst. Op termijn moet de instelling ook in de bètaversie van Android verschijnen. Wanneer dit gaat gebeuren is nog onbekend. Gezien het een functie is die getest wordt in de bètaversie van WhatsApp, is het onzeker of hij ooit in de stabiele versie verschijnt. Wel lijkt het ons een logische zet, gezien WhatsApp’s recente focus op privacy.