Tinder

Match Group, het concern rond datingapp Tinder, is door Google aangeklaagd voor contractbreuk. De zaak komt voor de rechter in Californië.

Advertentie

Het betreft een zoveelste hoofdstuk in de legale strijd rond het beleid van Googles Play Store. De zoekreus beweert dat Match Group contractbreuk gepleegd heeft, omdat de Tinder-uitgever niets wil betalen voor zijn verkoop via de Play Store. Google stelt dat Match Group op die manier een oneerlijke positief verwerft tegenover andere ontwikkelaars. 

Net zoals bij de App Store op iOS moeten appmakers die via Google Play Store diensten verkopen een deeltje van die inkomsten afstaan aan Google. De techreus wil nu voor de rechtbank afdwingen dat Match Group hetzelfde doet. Meer zelfs, Google heeft het zodanig gehad met de datingapp-uitgever dat het de apps zelf uit de Play Store kan verwijderen, als er geen commissie betaald wordt. 

Tinder-concern kaatst bal terug 

Match Group kaatst de bal terug en klaagt de machtspositie aan die Google volgens hen zou bekleden. De manier waarom de betalingen via de Play Store verlopen, zou in strijd zijn met verschillende Amerikaanse wetten.  

Het datingbedrijf zou aan Google naar verluidt 15 procent commissie moeten betalen op zijn verkoop. Bij sommige andere apps kan dat oplopen tot 30 procent. Het zal nog moeten blijken of de Amerikaanse rechter daar rekening mee gaat houden. 

Nochtans waren beide partijen in mei overeengekomen dat Match Group op Android andere betalingsmethoden kon gebruiken voor in-app-betalingen.