Instagram logo met blauwe achtergrond

Na de introductie van exclusieve Instagram Stories en Live-sessies voor creator-abonnees gaat het platform nu een stapje verder. Wel blijven de abonnementen nog beperkt tot de VS.

Advertentie

Instagram begon eerder dit jaar op kleine schaal met abonnementen voor creators. Gebruikers in de VS die zich abonneerden op deze creators, kregen toegang tot exclusieve content en functies. Tot op heden was dit beperkt tot Instagram Stories en Live-sessies. Hoe succesvol de testen zijn geweest is nooit bekendgemaakt, maar de uitrol van nieuwe opties lijkt in elk geval te bevestigen dat Instagram hoopvol gestemd is over de abonnementen. Instagram moet met de nieuwe functies zelfs “het beste platform worden voor creators om hun brood te verdienen”, stelt Instagram CEO Adam Mosseri in een video.

Exclusieve Instagram Reels en foto’s

Mosseri stelt dat Instagram voor de nieuwe functies is uitgegaan van feedback die het kreeg van creators. Creators verlangden volgens de topman het meest naar de mogelijkheid om een regulier Instagram-bericht te publiceren voor hun betalende abonnees. Specifiek krijgen creators de mogelijkheid om foto’s en Reels met hun betalende volgers te delen. Voor abonnees verschijnt op het profiel van creators een sectie om exclusieve content te bekijken, de zogenoemde ‘Subscriber home’.

Verder is aangekondigd dat creators groepsgesprekken (in DM) kunnen aanmaken, met tot 30 abonnees per gesprek. Dit komt bovenop de livestreams en Stories die al beschikbaar zijn voor creators.

Creators in Europa hoeven voorlopig nog niet te hard te juichen. De komende tijd kunnen enkel creators in de Verenigde Staten aan de slag met de abonnementen. Wel laat de Instagram CEO weten dat er werk wordt verzet om uit te breiden naar andere regio’s. “Dit is slechts één stap in een veel langer traject om creators overal ter wereld hulpmiddelen te bieden om online hun brood te verdienen”, meldt hij in de gepubliceerde video.

Abonnementen op Instagram

Instagram biedt zijn abonnementen dus voorlopig enkel in de VS aan. Daar kunnen gebruikers zich vanaf 0,99 dollar abonneren bij een creator of influencers. Het exacte tarief is aan de creator. Wel heeft Instagram een maximumtarief van 99 dollar per maand ingesteld.

Met de abonnementsdienst volgt Instagram platformen als YouTube en Twitter die sinds enige tijd abonnementen voor hun creators aanbieden. Net als op die platformen kunnen abonnees van een Instagram-creator een paars label krijgen, waarmee voor iedereen duidelijk is dat ze abonnee zijn. Hoe de verdere uitrol van Instagram’s abonnementen eruitziet, is voorlopig onbekend.