Nieuws

Europa pompt meer dan 5 miljard euro in onderzoek naar waterstof als energiebron

Waterstof tankstation concept
De Europese Commissie wil een recordbedrag investeren in onderzoek naar het gebruik van waterstof.

In totaal gaan 15 lidstaten samenleggen om meer onderzoek te doen naar het gebruik van waterstof in de toekomst. Voor een slordige 5,4 miljard euro wil de Europese Commissie dat bedrijven en instellingen gaan onderzoeken hoe we waterstof in de toekomst meer en efficiënter kunnen inzetten. Denk daarbij aan transport maar ook bijvoorbeeld voor het verwarmen van onze huizen.

Waterstof is de toekomst

Volgens de Europese Commissie wordt hier vandaag te weinig onderzoek naar gedaan terwijl waterstof een zeer valabel alternatief kan zijn. In totaal doen 35 bedrijven mee met 41 projecten waarbij men met waterstof aan de slag gaat. Al deze bedrijven krijgen dus staatssteun. Die steun is onderdeel van een zogenaamd Project of Common European Interest.

5,4 miljard euro is heel veel geld, maar de Europese Commissie maakt zich sterk dat alle subsidies weloverwogen en in proportie worden uitgedeeld. Bedrijven krijgen niet zomaar een smak geld, mocht blijken dat bepaalde bedrijven erin slagen om hun waterstofproject door te voeren dan is het ook de bedoeling dat die staatssteun terugbetaald wordt. Bovendien wil de EU dat het resultaat uit die projecten gedeeld wordt met andere instellingen en bedrijven.

België en Nederland

Ook België en Nederland zullen hun steentje bijdragen. In ons land zijn dat de firma’s Cummins en John Cockerill. Beide werken aan een manier waarop waterstof op een mogelijk efficiëntere manier kan gemaakt worden. Momenteel vraagt waterstof nog heel veel energie om te maken, dat moet dus beter kunnen.

In Nederland bekijkt het bedrijf Nedstack dan weer een subsidie om aan de slag te gaan met brandstofcellen voor bijvoorbeeld boten. Nedstack heeft al vrij concrete plannen, tegen 2023 wil het bedrijf gaan produceren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business