Apple

Een rechtbank in Nederland heeft een klacht rond patentschending tegen Apple van Ericsson verworpen, maar de strijd is nog niet gestreden.


Het Zweedse telecombedrijf Ericsson is een juridische strijd aangegaan tegen Apple en heeft de iPhonebouwer in verscheidene landen, waaronder Nederland, aangeklaagd voor het schenden van patenten. Ericsson claimt dat Apple gebruikt maakt van hun mobiele netwerktechnologieën voor 5G-connectiviteit zonder daar een geldige licentie voor te hebben. Gisteren heeft de Nederlandse rechtbank in Den Haag zich moeten buigen over de zaak.

De uitspraak kon grote gevolgen hebben voor Apple. Als de rechtbank Ericsson gelijk zou hebben gegeven mocht Apple enkele van zijn best verkopende producten zoals de iPhone 12 en 13 niet meer verkopen in Nederland. Zo ver kwam het niet, want de rechtbank wuifde de aanklacht van Ericsson van tafel. Nederlandse Apple-fans die de iPhone 13 nog moeten aankopen kunnen dus opgelucht ademhalen.

Apple riskeert ban in Colombia

Het gevecht tussen Ericsson en Apple verspreidt zich ook tot ver buiten Nederland. Ericsson stapte ook in Duitsland, het Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en Colombia. In dat laatste land haalde Ericsson wél zijn slag thuis en riskeert Apple dus een verkoopverbod op alle producten die op 5G-technologie steunen.


Om nog even kort te schetsen waar het conflict nu precies over gaat: Apple en Ericsson waren tot 2015 partners. Het contract liep dat jaar af en beide bedrijven kwamen er nooit uit in de onderhandelingen om de samenwerking te verlengen. Om zijn toestellen ‘5G-ready’ te maken zou Apple zonder geldige licentie gebruik hebben gemaakt van technologieën waar Ericsson nog een patent tot 2037 op bezit. Maar Apple laat zich niet zomaar doen en hebben op hun beurt een klacht ingediend tegen de ‘agressieve’ technieken die Ericsson toepast om licenties te verlengen. De strijdbijl zal dus nog niet snel worden begraven.