One UI 5.0 update

Android 13 wordt pas in september uitgebracht, maar Samsung is alvast zover: het brengt zijn eerste Android 13 bèta uit met de One UI 5.0-softwareschil. Hij rolt nu uit naar de Galaxy S22-serie.


Het is eindelijk zover: Samsung gaat van start met het testen van Android 13. Hoewel recent bekend werd dat de officiële onthulling van Android 13 nog tot begin september op zich laat wachten, is het voor fabrikanten van Android-smartphones wel mogelijk bètatesten uit te voeren. Specifiek wordt er nu een bètatest opgestart voor de Samsung Galaxy S22-serie. Naast Android 13 omvat de bètaversie ook de nieuwe One UI 5.0-schil.

One UI 5.0 met Android 13

In de Duitse Samsung Community heeft de fabrikant de uitrol van Android 13 voor de S22 bevestigd. De uitrol gaat hiermee van start voor de S22, S22+ en S22 Ultra. In de communitypost van Samsung, die specifiek voor Duitsland is geschreven, rept de fabrikant niet over details van de One UI-update. Een precies overzicht van alle vernieuwingen in One UI 5.0 gebaseerd op Android 13 is momenteel dus nog niet beschikbaar.

Eerder dit kwartaal zijn wel verschillende details over de One UI-schil uitgelekt. Onderdeel van de update zijn grotere notificatie-icoontjes in het notificatiepaneel en aangepaste pop-ups van Androids permissiebeheer. Verder voegde Samsung gebaren toe aan de Labs-instellingen – deze instellingen kunnen gezien worden als bètaopties die onder een breed publiek getest worden. Of ze ook in de stabiele versie van One UI 5.0 terugkeren, is daarmee nog onbekend.


Bèta-uitrol ook in België?

Een stabiele versie van de One UI 5.0-softwareschil wordt pas in oktober verwacht, wist SamMobile eerder te rapporteren. Toch is het maar de vraag of Samsung die datum kan halen met de vertraging die Google heeft opgelopen bij het afronden van Android 13. Die vertraging heeft inmiddels ook zijn uitwerking op Samsungs softwareplanning; de One UI 5.0 Bèta zou in eerste instantie midden juli op de markt worden gebracht. Samsung schoot die planning nu bijna met een halve maand voorbij.

Voor degenen met een Samsung Galaxy S22, S22+ of S22 Ultra en die in België wonen zit er helaas niets anders op dan te wachten op de stabiele uitrol later dit jaar. Zoals we van eerdere jaren gewend zijn, zal het bètaprogramma van One UI niet in België of Nederland beschikbaar komen. Heb je een Duitse versie van de S22-serie en heb je daarbij ook een Duitse simkaart, dan kan je de update wel binnenhalen in de Samsung Members-app.