Nieuws

Twitter geeft gigantisch datalek van 5,4 miljoen gebruikers toe

Apple
Eind juli gingen hackers aan de haal met gegevens van 5,4 miljoen Twitteraars, en het platform geeft nu de inbreuk in hun systemen toe.

Het eerste nieuws rond de cyberaanval raakte rond het einde van vorige maand bekend. Toen verscheen het bericht dat er een leak was van de telefoonnummers en e-mailadressen van zo’n 5,4 miljoen Twitter-gebruikers. Een hackersgroepering had de database verzameld en dreigde ermee om deze online te plaatsen. Als losgeld vroegen ze 30.000 dollar. Twitter gaf er lang geen officieel gehoor aan, maar daar komt nu verandering in. Ze geven de kwetsbaarheid in hun systemen en de uitbuiting ervan toe. Dat maakt het bedrijf bekend in een blogpost op het privacy-gedeelte van zijn website. Daarin stellen ze dat er inderdaad een cyberaanval plaatsvond, samen met de manier waarop het gebeurde.

In januari van 2022 kreeg Twitter een melding op zijn bug bounty-programma van het leak. Dankzij een beveiligingsprobleem op hun Android-client waren gebruikers in staat om een telefoonnummer of e-mailadres in te geven. Hiermee konden ze dan zien of deze gegevens al dan niet verbonden waren met een bestaand Twitter-account. Waar ze eerst dachten dat ze het op tijd hadden opgelost, bleek dat niet te kloppen. Hackers hadden dit reeds uitgebuit.

Extra beveiliging

Getroffen gebruikers zouden geen actie moeten ondernemen. Indien het platform zeker weet dat ze getroffen zijn, worden ze wel gecontacteerd. Op het einde van het bericht geeft Twitter nogmaals enkele nuttige tips mee rond het beveiligen van jouw Twitter-account. Zo raden ze je onder meer aan om geen publiek bekende telefoonnummers of e-mailadressen toe te voegen aan jouw account. Daarnaast vragen ze ook aan alle Twittergebruikers om tweestapsverificatie in te stellen, of om gebruik te maken van hardware-beveiligingssleutels.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business