GoPro Hero 9 Black
Beeld: Kanchan Raj Pandey / Unsplash

GoPro geeft aan zich dit jaar te concentreren op kleine veranderingen die vooral het gebruiksgemak van de camera en de bijhorende software moeten verbeteren.


Goed nieuws voor al wie thuis een lade vol GoPro accessoires heeft liggen, maar overweegt zijn huidige camera in te ruilen voor een nieuwer exemplaar. Het lijkt erop dat het ontwerp van de GoPro Hero11 Black identiek zal zijn aan dat van de Hero10. Aan de buitenkant zal je de nieuwe Hero11 dus alleen kunnen onderscheiden van het vorige model doordat er nu een ‘11’ op de zijkant zal staan in plaats van een ‘10’. ’s Werelds populairste action cam krijgt wel een nieuwe cameralens en softwareverbeteringen die moeten zorgen voor betere foto’s en filmpjes.

Nieuwe cameralens

Volgens de laatste informatie die WinFuture heeft kunnen bemachtigen over de Hero11, kiest GoPro dit jaar voor een nieuwe CMOS-sensor. Naast een verhoogde resolutie van 27 megapixel (vgl. 24,7 megapixel sensor bij de Hero10), zal deze sensor zorgen voor “het breedste gezichtsveld ooit op een Hero.” De grotere sensor moet daarnaast ook een drastische verbetering van opnames bij weinig licht mogelijk maken. Ondanks het verhoogde aantal megapixels blijft de resolutie voor filmopnames ongewijzigd. Net zoals bij de Hero10 zal het mogelijk zijn om filmpjes op te nemen in 5,3K resolutie met een ververssnelheid van 60fps. Filmpjes in 4K kunnen opgenomen worden aan 120fps.

GoPro Hero 11 Black
Het ontwerp van de nieuwe Hero11 Black blijft gelijk aan zijn voorganger

Verbeterde software

Naast de nieuwe sensor lijkt de focus dit jaar vooral bij de software te liggen. Een aantal leuke vernieuwingen zijn bijvoorbeeld HyperSmooth 5.0 en automatische lach- en knipperherkenning. HyperSmooth is de software tweak die GoPro gebruikt om opnames zo stabiel mogelijk te doen lijken. Met andere camera’s heb je al snel een gimbal nodig om stabiel te kunnen filmen, GoPro probeert die met de nieuwste versie van HyperSmooth overbodig te maken.


De automatische lach- en knipperherkenning moet het makkelijker maken om filmpjes en foto’s op het perfecte moment vast te leggen. Uiteraard blijft het ook mogelijk om de action cam met je stem te bedienen. De combinatie van de nieuwe lens en de verbeterde software zullen het mogelijk maken om snapshots te maken tijdens het filmen met een resolutie van maar liefst 24,7 megapixel.

Tot slot behoudt GoPro dezelfde 1720mAh batterij als in de twee voorgaande modellen. Ook de twee schermen lijken onveranderd te blijven. Veel hardwareveranderingen lijken er dit jaar dus niet te komen. Naar de prijs van de nieuwe GoPro cam blijft het voorlopig gissen