Nieuws

Europa werkt aan cyberveiligheid slimme toestellen

cybersecurity
De Europese Unie is bezig met het schrijven van cybersecurity-regels voor smart devices, en apparaten die niet voldoen, zullen worden geweerd.

Europa begint zich steeds meer en meer te mengen op vlak van tech, en nu richt het ook zijn pijlen op slimme toestellen. De Europese Commissie werkt naar verluidt aan regels voor slimme toestellen allerhande, gaande van televisies, tot speakers en zelfs koelkasten. Hiermee willen ze de cyberveiligheid van de toestellen, consumenten en bedrijven opkrikken. Dat blijkt uit documenten die Reuters gisteren kon inkijken. Ze maken zich zorgen over de stijgende cyberdreigingen en hopen het net zo wat te kunnen dichten.

Volgens de Europese Commissie zouden de regels ervoor zorgen dat de kosten van cyberveiligheidsproblemen voor bedrijven jaarlijks met 290 miljard euro verlaagd worden. De fabrikanten zullen de risico’s zelf moeten bepalen. Daarna wordt er verwacht dat ze de gevonden problemen zelf oplossen. Importeurs en verdelers van de producten zullen op hun beurt moeten controleren of de toestellen aan de Europese regels voldoen.

Europese slagkracht

Fabrikanten krijgen bij het vernemen van incidenten 24 uur de tijd om dit aan te geven bij ENISA, het Europees agentschap voor cyberveiligheid. Vervolgens zullen ze de maatregelen moeten aantonen die ze treffen om het probleem op te lossen. Indien een bedrijf weigert op de Europese regels in te gaan, dan zullen nationale regulatoren de mogelijkheid krijgen om de toestellen in kwestie te verbieden of terug te roepen. Ze kunnen er tevens voor kiezen om de bedrijven een boete op te leggen. Deze gaan van 15 miljoen euro tot 2,5 procent van hun jaarlijkse omzet.

Het voorstel, dat de naam ‘Cyber Resilience Act’ krijgt, zal volgens de documenten op 13 september bekend worden gemaakt. Daarna wordt het naar het Europees Parlement geschoven ter goedkeuring.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business