Nieuws

Raket Jeff Bezos gaat in vlammen op bij lancering

Blue Origin New Shepard
Een raketlancering van Blue Origin is maandagavond mislukt. De motoren van de onbemande raket is in vlammen opgegaan. De payload van de raket kon wel worden gered.

Het is de eerste keer dat de lancering van de New Shepard mislukt. Ongeveer één minuut nadat het ruimtevaartuig werd gelanceerd, sloegen de vlammen uit de raket. Dit gebeurde op een hoogte van 8,5 kilometer, terwijl het de raket zich met 1.100 kilometer per uur voortbewoog. Meteen nadat de vlammen verschenen werd de noodprocedure opgestart. Hierbij werd de capsule losgekoppeld van de falende motoren en werd een parachute geopend om de module veilig te laten landen.

Blue Origin wist met zijn noodprocedure te voorkomen dat de capsule schade opliep. In de capsule bevond zich met name NASA-apparatuur voor experimenten in de ruimte. Er zijn geen gewonden of slachtoffers gevallen bij dit ongeluk, het ging om een onbemande vlucht. Dit type raket is eerder wel ingezet voor bemande vluchten. Jeff Bezos, de Amerikaanse oprichter van Blue Origin, liet zich vorig jaar nog naar de ruimte lanceren op de eerste bemande vlucht van de New Shepard.

In totaal werd dit type raket 23 keer eerder gebruikt voor reizen naar de ruimte. Het exemplaar dat maandag in vlammen opging, werd al negen keer eerder ingezet. Nog niet eerder mislukte een Blue Origin-lancering met de New Shepard. Wat er precies is misgelopen moet blijken uit onderzoek van de FAA, de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten. Ondertussen wordt dit type raket aan de grond gehouden.

‘Meeste aerodynamische druk’

Volgens de ruimtevaartorganisatie gebeurde het ongeluk op het kritieke moment van de vlucht. Op dat moment ervaart het ruimtevoertuig de meeste aerodynamische druk. Onbekend is of die druk – die het bij eerdere vluchten ook heeft doorstaan – heeft geleid of bijgedragen aan het ongeluk. Blue Origin heeft vooralsnog geen uitspraken gedaan over mogelijke oorzaken van het ongeluk. Wel lijkt het leven van de NS-23 New Shepard tot een einde te zijn gekomen; de ruimtevaartorganisatie meldt namelijk dat de booster (raketmotoren, red.) tegen de grond is geslagen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business