Nieuws

Itsme nu beschikbaar voor minderjarigen

Itsme nu beschikbaar voor jongeren
Itsme, de populaire en veilige authenticatie-app, is vanaf nu ook beschikbaar voor 16- en 17-jarigen. De activatie verloopt echter anders.

Sinds de uitrol ervan in 2017 is de Itsme-app bijna algemeen goed geworden. Zo’n 6,5 miljoen volwassen Belgen hebben al eens Itsme gebruikt om zich in te loggen bij overheidsdiensten, banken, mutualiteiten of telecomoperators. De authenticatie-app is vanaf vandaag ook beschikbaar voor 16- en 17-jarigen, want ook zij hebben voordeel bij een vlotte authenticatie.

De kans is klein dat 16- en 17-jarigen zich onmiddellijk zullen aanmelden bij telecomoperators of mutualiteiten. Toch zijn er heel wat toepassingen waarbij jongeren tot nu toe, in tegenstelling tot hun ouders, nog een kaartlezer moeten gebruiken: inschrijvingen in het hoger onderwijs, registraties voor rijexamens, Europese verkiezingen en stemmingen bij de Vlaamse jeugdraad.

Bankkaart of eID?

16- en 17-jarigen kunnen hun Itsme-account aanmaken met behulp van hun bankkaart, op voorwaarde dat ze aangesloten zijn bij een Belgische grootbank. Jongeren met een rekening bij Belfius, BNP Paribas Fortis, ING, CBC, KBC, Fintro en Hello Bank kunnen dus met Itsme aan de slag. Jongeren die bij een andere bank klant zijn, zullen tot hun 18de verjaardag moeten wachten om een account te maken. Lukt het aanmaken van een Itsme-account niet, maar ben je wel klant bij een grootbank? Ga dan met je eID naar een bankkantoor van de bank waarbij je bent aangesloten. Je identiteitskaart moet immers recent uitgelezen zijn door je bank.

Jongeren zullen bovendien, in tegenstelling tot hun ouders, hun Itsme-account niet kunnen aanmaken met hun eID. De reden daarvoor is een handtekeningcertificaat dat op de identiteitskaart staat, maar vergrendeld is voor minderjarigen. Pas na het hernieuwen van je eID, na de 18de verjaardag, wordt dit certificaat geactiveerd. Jongeren zijn voor het aanmaken van een Itsme-account dus aangewezen op hun bankkaart.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business