Nieuws

Philips Hue Bridge werkt nu met Matter

philips hue bridge
Houd er rekening mee dat je een Philips Hue Bridge nodig hebt om de lampen te kunnen gebruiken.
Na Ikea volgt Philips nu ook met Matter-ondersteuning voor zijn Hue Bridge. Alle Hue-lampen krijgen ook direct ondersteuning voor het smarthome-protocol.

Philips Hue-ontwikkelaar Signify kondigde tijdens IFA 2022 aan Matter-ondersteuning te lanceren op de Hue Bridge. Wanneer de ondersteuning officieel uitgerold zou worden, bleef nog ongeweten. Het mysterie rondom de update lijkt opgelost nu de Connectivity Standards Alliance (CSA) de Hue Bridge het Matter-certificaat gegeven heeft. Een officiële aankondiging van de Matter-ondersteuning is er nog niet geweest, maar volgt vermoedelijk snel. Vandaag doet de CSA het Matter-protocol namelijk officieel uit de doeken.

Matter-ondersteuning op Hue Bridge

Volgens de Matter-database moet de Hue Bridge eerst een firmware-update ontvangen voordat de bridge kan dienstdoen als Matter-hub. Nadien zijn alle gekoppelde Philips Hue-accessoires Matter-ready. Uitzonderingen daarop zijn de Hue Sync Box en Tap dial switch, die niet met Matter werken. Uiteraard kun je vanaf dat punt ook zorgeloos andere Matter-accessoires koppelen aan de Bridge – op die manier kan je voortaan vanuit één app alle Matter-ondersteunde apparaten bedienen.

Matter belooft in principe een toekomst zonder de tussenkomst van een bridge. Zo ver zijn we (nog) niet, blijkens de aandacht die fabrikanten vestigen op hun hubs. Ikea kondigde recent nog aan op de proppen te komen met een nieuwe Dirigera-hub voor zijn eigen smarthome-apparatuur. Net als het Nederlandse Signify kan Ikea daarmee de touwtjes van de smarthome-ervaring van klanten zelf nog in handen houden. De Dirigera-hub kreeg gelijk ondersteuning voor het Matter-protocol mee.

Zijn we al klaar voor Matter?

Dat zulke hubs nodig blijven heeft er bovendien mee te maken dat niet alle fabrikanten van plan zijn hun oude apparatuur te updaten voor het Matter-protocol. Zelfs al bieden apparaten ondersteuning voor één van de mogelijke Matter-verbindingsopties, betekent dit niet dat je deze zonder verbinding kan bedienen. Veel slimme lampen die via wifi werken kun je bijvoorbeeld enkel bedienen als je ook verbinding hebt met de server van de fabrikant. Juist die stap probeert Matter eruit te halen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business