Nieuws

Meta plant om “duizenden” werknemers te ontslaan

MMS
© Meta
Meta zou in de loop van deze week "duizenden" werknemers afdanken. Dat nieuws volgt kort op de gedaalde winst in het derde kwartaal.

Nog maar kort geleden meldde Meta een gedaalde omzet in het derde kwartaal, net zoals het kwartaal daarvoor. De winst van het bedrijf zou met de helft gekrompen zijn tegenover 2021. Daarom lijkt het nieuws van de nakende ontslagen niet geheel onverwacht. Meta treedt ermee in de voetsporen van onder andere Twitter. Elon Musk ging daar enkele dagen geleden ook met de slaghamer door het personeelsbestand, maar kwam er al snel gedeeltelijk op terug. Bij Twitter wordt evenzeer een verlies gemeld van wel 4 miljoen per dag.

Het zat eraan te komen

Het nieuws van de komende ontslagronde kwam uit via Wall Street Journal. Een bron die “bekend is met de situatie” wist te zeggen dat de ontslagen aanstaande woensdag al van start zouden kunnen gaan. Mark Zuckerberg gaf toch al wel enkele hints dat het massale ontslag eraan zat te komen. Zo lekte een interne Q&A-sessie waarin hij zei dat “er vast een heleboel mensen in dit bedrijf zitten die hier niet zouden moeten zijn”. In september zette Zuckerberg dan ook een stop op het aannemen van nieuwe mensen.

Die handelingen werden opgevolgd door een even onheilspellend statement van Zuckerberg tijdens de bekendmaking van de vorige kwartaalcijfers. In 2023 wil hij met de investeringen van Meta “focussen op een klein aantal gebieden met hoge prioriteit”. Logischerwijze gaat dat volgens Zuckerberg door “een betekenisvolle groei bij sommige teams, maar een stagnatie of een verkleining van de meeste andere teams”.

In diezelfde toespraak spreekt Zuckerberg wel de verwachting uit dat Meta op het einde van 2023 ongeveer dezelfde grootte zal blijven of “lichtjes” kleiner. Eind september telde het bedrijf zowat 87.000 werknemers. Het ontslag van “duizenden” zou dus een grote impact kunnen hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business