Nieuws

MediaTek komt met nieuwe flagship SoC

Mediatek brengt een nieuw SoC uit
Mediatek heeft details bekend gemaakt van de Dimensity 9200, de SoC die het tegen Qualcomms Snapdragon 8 Gen 2 zal moeten opnemen.

MediaTek heeft zopas details vrijgegeven van hun nieuwe top-of-the-line mobiele chip. De gloednieuwe Dimensity 9200 SoC zou tegen het einde van dit jaar in enkele toestellen te vinden zijn, al is nog niet bekend om welke smartphones en tablets het precies zou gaan.

Processor

Op basis van de eerste gegevens ziet de nieuwe SoC er erg krachtig uit. De processor bevat maar liefst acht kernen. Vier daarvan zijn Cortex-A510-kernen die op 1,8 GHz geklokt zijn. De drie Cortex-A715-kernen en de Cortex-X3-kern zijn elks op respectievelijk 2,85 GHz en 3,05 GHz geklokt. Processorgewijs scoort de nieuwe chip dus al erg goed. Bovendien werd de chip geprint met het nieuwe 4nm-proces in de TSMC-fabrieken in Taiwan. Hierdoor kan de chip gebruik maken van de laatste innovaties in de ARM-architectuur.

Daarnaast is het opmerkelijk dat Dimensity 9200 de eerste smartphoneprocessor zal zijn die geen 32-bitsomgevingen meer ondersteunt. Op zich zou dat geen probleem mogen zijn, aangezien er zo goed als geen apps meer te vinden zijn die enkel in een 32-bitsversie bestaan. Zo goed als alle apps uit de Google Play Store zijn tegenwoordig 64-bitsversies.

GPU

Verder gebruikt de Dimensity 9200 de Mali-G715 Immortalis MC11 GPU. Daardoor zullen mobiele gamers binnenkort toegang hebben tot hardware-based ray tracing. In vergelijking met de Mediatek Dimensity 9000, zou de GPU in de Dimensity 9200 zo’n 32% sneller moeten zijn in verschillende benchmarktoepassingen. Of dit verschil ook zo vertaalt naar de echte wereld zal moeten blijken wanneer de chip beschikbaar wordt. In scenario’s waarin beide chips dezelfde workload moeten verwerken, verbruikt het nieuwste exemplaar maar liefst 41% minder energie. De batterij van je smartphone zal dus heel wat langer meegaan met de nieuwe chip.

Verder biedt de grafische processor ondersteuning voor Vulkan 1.3 en HyperEngine 6.0. Vooral gamers zullen dit graag horen: minder motion blur, betere en meer responsieve touch controls, maar vooral langere gamingsessies doordat de batterij het niet zo snel begeeft. De chip ondersteunt ook verversingssnelheden tot 240 Hz op Full HD-displays, waardoor games er vloeiend uitzien.

Internetten en foto’s trekken

Ook voor niet-gamers bevat Dimensity 9200 heel wat aantrekkelijks. Zo zal dit de eerste Mediatek-chip zijn met ondersteuning voor mmWave 5G en zou de Wi-Fi-connectiviteit met Wi-Fi 7 aanzienlijk verbeterd zijn. Onder de motorkap van de nieuwe Dimensity SoC zit ook een Imagiq 890 ISP. De ISP, of Image Signal Processor, zorgt voor het verwerken van camerabeelden. Hier beroept MediaTek zich op een AI die de voor- en achtergrond in een foto kan onderscheiden. Diezelfde AI zorgt er ook voor dat je geen wazige foto’s meer trekt. De AI voegt als het ware twee verschillende foto’s samen tot een scherp exemplaar.

Beschikbaarheid

Waneer de Dimensity 9200 in de eerste telefoons zou verschijnen, is voorlopig nog een raadsel. Ook welke telefoons dat worden, is momenteel nog niet geweten. Vermoedelijk zullen eind dit jaar de eerste modellen die de krachtige SoC meekrijgen bekend worden gemaakt.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business