Nieuws

Nvidia omzeilt Amerikaanse sancties met tragere chips

Nvidia Geforce Now
©iStock
Nvidia komt met een tragere chip, want de allersterkste grafische processors mogen niet meer aan China of Rusland verkocht worden.

Uitzonderlijk genoeg is de nieuwste chip van Nvidia niet sneller dan zijn voorganger, maar opzettelijk trager. Twee maanden geleden werden er namelijk sancties aan Nvidia opgelegd die ervoor zorgden dat ze bepaalde producten niet meer naar China mochten verschepen. Die proberen ze nu te omzeilen.

Aan TechCrunch laat een Nvidia-woordvoerder weten dat de nieuwe grafische processor, de Nvidia A800 inderdaad een vervanging moet vormen voor de Nvidia A100, die niet meer aan China verkocht mag worden. De A100 is namelijk geen kaart voor persoonlijk gebruik, maar komt wel heel goed van pas in supercomputers, AI-toepassingen en grote datacenters. Die rekenkracht zou volgens de Verenigde Staten ook aangewend kunnen worden voor militaire doeleinden. Het is om die reden dat ze het handelsembargo voor de Nvidia A100 tot stand brachten. Ook andere chips met AI-capaciteiten, zoals de Nvidia H100, mogen niet meer uitgevoerd worden naar China of Rusland.

Vooral het feit dat de Chinese afzetmarkt zo goed als verdween baarde Nvidia zorgen. Met de nieuwe grafische kaart probeert het Amerikaanse bedrijf dus het embargo te omzeilen. De specificaties van de nieuwe A800 zijn nagenoeg identiek aan die van de A100, behalve dat de kaart dus trager is: de interconnectsnelheid ligt zo’n 200 gigabytes per seconde lager. Daardoor voldoen de processors aan de vereisten die de Amerikaanse overheid aan producenten oplegt.

TSMC onder Amerikaanse regels

De exportregels zijn des te vervelender voor producenten omdat ze zich niet beperken tot het Amerikaanse grondgebied. De exportwetten zijn van toepassing op alle producten die geproduceerd worden met Amerikaanse technologie. De grootste chipfabrikant ter wereld, het Taiwanese TSMC, maakt er volop gebruik van. Dat zorgt ervoor dat alle materiaal dat zij produceren onder de regels valt. Om die reden zouden ook Chinese chipproducenten zoals Alibaba en Biren hun materiaal moeten vertragen. Ook hun productielijnen bevinden zich in de TSMC-fabriek.

Voor Nvidia is de nieuwe kaart een opluchting. Eerder schatten zij nog dat zij in het derde kwartaal van 2022 zo’n 400 miljoen dollar aan inkomsten zou moeten inboeten door de sancties. Dat het bedrijf dan toch aan de tweede grootste afzetmarkt hun chips kan verkopen verzacht ongetwijfeld de financiële domper.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business