Nieuws

Instagram vraagt videobewijs van leeftijd

Instagram
Iedereen vanaf dertien jaar oud kan een Instagramaccount aanmaken. Voorheen was het voor gebruikers mogelijk om over hun leeftijd te liegen. Daar steekt de sociale fotosite nu een stokje voor.

Nieuwe gebruikers en gebruikers die hun leeftijd willen aanpassen zullen namelijk de vraag krijgen om een video te maken met je selfiecamera. Die video wordt naar de Instagram-servers geüpload, zodat hij door een AI bekeken kan worden. Aan de hand van gebruikersgegevens, afkomstig van mensen met verschillende leeftijden, kan de AI de leeftijd van iemand raden.

Dat is belangrijk voor Instagram. Iedereen onder de achttien jaar krijgt namelijk enkele beperkingen ingesteld op het profiel. Deze beperkingen hebben vooral te maken met de openbare status van een profiel en of volwassenen privéberichten kunnen sturen naar het account. Bovendien mogen adverteerders ook niet zomaar alle data verwerken en gebruiken: data van minderjarigen is in principe beschermd. Meta is dus verantwoordelijk voor het welzijn van de jongeren die Instagram gebruiken.

Artificiële intelligentie

Instagram vraagt vanaf nu om je leeftijd te bewijzen met een video, zodat minderjarigen geen leeftijdsbeperkingen kunnen omzeilen. Meta benadrukt dat deze video’s niet worden opgeslagen en dat ze na controle meteen verwijderd worden. De controle die de AI uitvoert is minder diepgaand dan bij gezichtsherkenning. Voor Instagram zal de AI zich enkel baseren op enkele gelaatseigenschappen die iemands leeftijd helpen verklappen – de identiteit wordt dus niet mee in rekening genomen, enkel de leeftijd.

Instagram vraag al sinds 2019 aan gebruikers om hun leeftijd aan te geven, al was dit aanvankelijk niet verplicht. Tot nu toe konden gebruikers echter gemakkelijk onder die verplichting uit geraken door over hun leeftijd te liegen. In de Verenigde Staten moeten gebruikers al langer een video maken om hun leeftijd aan te tonen. De functie komt nu uiteindelijk ook naar Europa, zodat ook Europese jongeren op een veilige manier kunnen Instagrammen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business