Nieuws

Taakbeheer krijgt zoekfunctie en wordt makkelijk bereikbaar in Windows 11

het taakbeheer in windows 11 krijgt een zoekfunctie
Niet iedereen is even grote fan van Windows 11. Microsoft hoorde de klachten en past nu onder andere het taakbeheer aan.

In september bracht Microsoft een grote update uit voor Windows 11. In de 22H2-update, zoals die genoemd wordt, zaten heel wat veranderingen die Windows 11 veiliger moeten maken en het gebruiksgemak zouden moeten verhogen. De belangrijke Taakbeheer-applicatie onderging ook enkele aanpassingen.  

Meteen valt op dat het taakbeheer, ten opzichte van Windows 10, een andere look heeft gekregen. De volledige applicatie werd naar de nieuwe designtaal van Windows 11 omgevormd. Op zich is dat geen probleem: taakbeheer mag er best leuk uitzien. Het zijn echter vooral andere veranderingen die met de aandacht gingen lopen. Zo verdween met de overgang naar Windows 11 het context- of rechterklikmenu van de taakbalk. Zo ontbreekt plotseling een snelle en handige manier om het taakbeheer te openen.

Bij Microsoft zijn ze uiteindelijk toch aan de bezinning begonnen. Zowel het taakbeheer als de taakbalk zouden een update moeten krijgen die enkele basisfuncties introduceert. Vanuit de taakbalk zou het bijvoorbeeld weer mogelijk moeten worden om, na een klik op de rechtermuisknop, het taakbeheer te openen.

Zoeken in Taakbeheer

Ook het taakbeheer zelf krijgt nu een functie die gek genoeg nog niet ingebouwd was: een zoekfunctie. Het is dus niet langer nodig om door een ellenlange lijst van processen te scrollen om er een te beëindigen. Door simpelweg de naam of ID van een proces in te typen, zal het uit de lijst gefilterd worden. Daarnaast wordt het mogelijk om pop-ups uit te schakelen wanneer je applicaties in efficiënte modus wil gebruiken én wordt het mogelijk om de donkere modus voor taakbeheer afzonderlijk in te stellen. Taakbeheer hoeft dus niet langer het systeemthema te volgen. De instellingen voor donkere modus zullen gesynchroniseerd worden met je Microsoft-account zodat je niet elke keer moet instellen of je de applicatie licht of donker wil hebben.

Snel naar Taakbeheer

Ook het rechterklikmenu op de taakbalk zou zijn terugkeer moeten maken. Toch is dat niet de beste manier om Taakbeheer te openen. De meest gekende manier is ongetwijfeld de toetsencombinatie ‘Ctrl + Alt + Delete’, om dan van daaruit verder te klikken naar Taakbeheer. Taakbeheer kan nog op twee andere, snellere manieren bereikt worden, waardoor het rechterklikmenu niet meer nodig is:

  • Druk tegelijkertijd op de Windows-toets en de ‘x’-toets. Er verschijnt een menu. Hieruit kan je ‘Taakbeheer’ selecteren. Een andere optie is om, binnen dit menu, de toets aan te raken waarvan de letter onderlijnd is. Voor Taakbeheer is dat de letter ‘t’.
  • De toetsencombinatie ‘Ctrl + Shift + Escape’ opent onmiddellijk het taakbeheer, zonder dat daar verdere stappen voor nodig zijn.  

Deze handige sneltoetsen kunnen gebruikt worden in alle versies van Windows.

Beschikbaarheid update

De update voor Taakbeheer is momenteel beschikbaar voor testers van Windows 11 build 22623.891. Voor gewone gebruikers is het afgeraden om deze vroege versies van het besturingssysteem uit te testen. Wanneer de update het tot in de reguliere Windows-updates haalt, zal nog moeten blijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business