Nieuws

Mogelijk 10.000 banen in gevaar bij Amazon

Amazon Ring Alexa
© iStock / georgeclerk
Technologiereus Amazon gaat mogelijk 10.000 werknemers ontslaan, hun grootste ontslagronde ooit.

Na de massale ontslagen bij Twitter (hoewel ze daar misschien wat voorbarig waren) en het Meta van Mark Zuckerberg, is het nu de beurt aan Amazon om de hakbijl boven te halen. Volgens de New York Times zouden niet minder dan 10.000 jobs bedreigd zijn bij de technologiereus, wat de grootste ontslagronde in hun geschiedenis zou zijn. Dat cijfer vertegenwoordigt ongeveer 3% van Amazon’s totale personeelsbestand, om je een idee te geven van de immense omvang van het bedrijf.

Het departement voor productontwikkeling, geboorteplaats van virtueel assistente Alexa, zou de meeste klappen krijgen. Maar ook bij retail en bij HR zelf is lang niet iedereen nog zeker van een job, volgens anonieme bronnen. Hoofdreden voor deze beslissing is de stagnerende globale economie: eerder dit jaar liet Amazon de traagste groei in 20 jaar optekenen. Het afgelopen kwartaal kende opnieuw een lichte stijging, maar investeerders kregen de waarschuwing dat dat niet blijft duren; er wordt zelfs rekening gehouden met het groeitempo van 2001 (het jaar dat de dot-com zeepbel uit elkaar spatte).

Gepiekt tijdens de pandemie

De coronacrisis zorgde voor een ongekende piek in het globale digitale leven. Verschillende lockdowns hielden winkels gesloten en mensen thuis, de ideale combinatie voor online shopping en thuiswerk. En dus ook voor Amazon. De recordopbrengsten die hier uit voortvloeiden deden het bedrijf stevig investeren en uitbreiden, iets waar ze nu duidelijk spijt van hebben.

De ontslagen zouden niet in één keer zijn, maar departement per departement. Eigenlijk kadert deze beslissing in een nog grotere omschakeling van het personeelsbestand, sinds september is er al een geleidelijke stop wat betreft aanwervingen.

Het is (nog) niet geweten wat dit betekent voor het gloednieuwe verdeelcentrum van Amazon in Antwerpen, maar dat er sowieso een nieuwe zwarte dag voor de technologiesector aankomt, dat lijkt wel zeker.

Meer lezen: Meta plant om “duizenden” werknemers te ontslaan

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business