Nieuws

Android 13 ook voor oudere Samsung-toestellen

Samsung Galaxy A52s 5G
© Unsplash
Android 13 en One UI 5 komt naar alle toestellen uit de Samsung Galaxy-reeks.

Voor sommige bijgelovige mensen is 13 nog steeds een ongeluksgetal, maar voor miljoenen eigenaars of gebruikers van een Samsung-telefoon wereldwijd is dat gelukkig niet zo.

Het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf is al enkele weken druk bezig met de update naar Android 13 van oudere telefoons uit het middensegment. Bovendien wordt de update ondersteund door hun eigen bijhorende softwareschil, One UI 5.

Wat en wanneer

Volgens SamMobile geldt dit voor voor alle Galaxy-toestellen van de afgelopen jaren. Maar wanneer, dat hangt af van je toestel en waar je woont. Zo is de update bijvoorbeeld in Rusland al beschikbaar voor de Galaxy A52, maar is het voor andere landen nog enkele dagen wachten.

De afgelopen maanden werd  One UI 5 uitvoerig getest. Eerst op telefoons uit de Galaxy S22-reeks en later op de vouwtelefoons van Samsung zoals de Galaxy’s Z Flip en Z Fold 2. Zo is Android 13 met One UI 5 intussen volledig beschikbaar voor de  Galaxy Z Fold 4 in Zuid-Korea, de VS en India.

Verwacht wordt dat Samsung uiteindelijk al zijn topmodellen en al zeker eentje uit het middensegment zal hebben geüpdatet voor het einde van dit jaar. Of toch zeker tegen begin 2023.

Nieuwe features

Wat zijn nu de meest opvallende features van deze upgrade?

De leukste voor One UI 5 is toch Bixby Tekst Call. Je kan dan tijdens een telefoongesprek (ja, er zijn nog heel wat mensen die hun telefoon daarvoor gebruiken) antwoorden met een tekstbericht. Aan de andere kant van de lijn horen ze dan een stem die tekst “voorlezen”. In jouw richting wordt je gesprekspartner herleid tot een tekst die jij kan lezen. Ideaal voor in een drukke of luide omgeving. Voorlopig helaas alleen in het Koreaans beschikbaar, maar Engels zou in 2023 snel volgen.

Verder zijn er upgrades voor security en privacy, zoals meer persoonlijke mogelijkheden om specifieke meldingen te dempen of in- en uit te schakelen (b.v. alleen tijdens het sporten), nieuwe functies voor de app Good Lock en nieuwe slimme widgets.

Wat Android 13 betreft zijn er nieuwe mogelijkheden voor de look en functionaliteit van je startscherm, het design van icoontjes en van de widget ‘Now Playing’. Er komen upgrades voor de QR-scanner, Bluetooth, audio en het clipboard. Er is nu ook de mogelijkheid om per app een andere taal in te stellen. Wunderbar.

Jouw beurt

Via instellingen en dan ‘Software -update’ kan je perfect zien of jij en je toestel al aan de beurt zijn voor al dit nieuws. Is dat nog niet op 6 december? Niet getreurd, ook brave kindjes moeten soms wachten.

Androidandroid 13galaxynieuwsOne UIsamsungsmartphonesupgrades

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals