Nieuws

Verkoop van grafische kaarten in vrije val 

grafische kaarten
De vraag naar grafische kaarten is historisch laag. Het zou zelfs gaan om de grootste daling sinds de economische crisis in 2009, blijkt uit kwartaalcijfers.

Volgens het marktonderzoeksbureau Jon Peddie Research (JPR) is de vraag naar GPU’s in het derde kwartaal gedaald naar 75,5 miljoen stuks. Dan is een kwart minder dan in 2021. Tegenover het tweede kwartaal van dit jaar, gaat het om een daling van 10,3 procent. Onder de noemer GPU’s vallen zowel geïntegreerde grafische cores als losse videokaarten. 

Chipproducent AMD lijkt de zwaarste klappen gekregen te hebben. Hun aandeel in het aantal verkochten GPU’s bedroeg voor kwartaal 3 nog maar 12 procent. Een jaar geleden was AMD nog goed voor 18 procent, en in het vorige kwartaal van dit jaar was dat zelfs nog 20 procent. 

Slechte verkoop laptops 

De tegenvallende verkoop van laptops wordt genoemd als een van de belangrijke redenen voor de gedaalde verkoop van grafische kaarten. Meer bepaald de mobiele Ryzen-chipsets hebben een ingebouwde GPU. Kijken we naar het laptopsegment, dan werden daar 30 procent minder GPU’s verkocht. Voor desktops daalde de verkoop minder hard, maar toch ook met 15,43 procent. 

Ook minder CPU’s verkocht 

Er werden wereldwijd ook minder CPU’s verkocht, al is de situatie daar veel minder dramatisch. In het derde kwartaal van 2022 werden er 66 miljoen stuks verkocht, 5,7 procent minder dan in het tweede kwartaal en wel 18,6 procent minder dan een jaar terug, aldus JPR. De verkoop van desktops heeft de schade beperkt, want vaste computers gingen in Q3 10 procent meer over de toonbank dan in Q2 van dit jaar. 

Computerfabrikanten hebben volgens Jon Peddie, directeur bij JPR, al een aantal redenen gegeven voor de dalende verkoop. De crashende cryptomunten (en het delven ervan) is een belangrijke, net als productieproblemen in China door lockdowns en de verstrengde importwetgeving in de Verenigde Staten. Bovendien zouden mensen hun aankoop uitstellen door de aankondiging van nieuwe producten (het zogenaamde Osborne-effect). 

Ook voor het laatste kwartaal van dit jaar voorspelt Peddie een daling. Het aanbod zal dan wel voldoende zijn, maar de prijzen zullen daardoor weer gaan stijgen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business