Nieuws

Drones helpen werknemers IKEA Gent

Drones in IKEA Gent
De IKEA-vestiging in Gent heeft er sinds kort een aantal nieuwe werkkrachten bij. Het personeel van IKEA wordt vanaf nu bijgestaan door een vloot autonome drones.

Na een korte en succesvolle testperiode worden medewerkers van de IKEA in Gent bijgestaan door autonome drones. Die kunnen helpen bij het opstellen van inventarissen en producttekorten opsporen. ’s Nachts vliegen de drones door de winkel en scannen ze elke productcode die ze onder ogen krijgen. Met die data kan snel ingespeeld worden op eventuele tekorten, lokaliseren medewerkers gemakkelijker producten en kunnen voorraadoverschotten worden tegengegaan.

Het is niet vanzelfsprekend om een autonome drone door een winkel te laten reizen. De drone moet immers weten waar hij én andere drones zich precies bevinden om botsingen te voorkomen. Daarvoor is een GPS-systeem nodig, alleen reikt een GPS-signaal niet tot in de winkel. Om die reden ontwikkelden IKEA en het Zwitserse Verity een speciaal ‘IPS’-systeem voor het Gentse filiaal. Met dat ‘indoor positioning system‘ kunnen de drones doelgericht en zonder ongelukken door de winkel vliegen.

Aangestuurd door artificiële intelligentie gaan de drones dan zelf op zoek naar allerlei producten en paletten om in te scannen. Het is niet zo dat daarvoor het magazijn de hele nacht verlicht moet zijn – deze drones hebben geen licht nodig om barcodes te scannen. ’s Ochtends verwerken managers dan de data die ‘s nachts verzameld werd om de inventarissen up-to-date te houden.

Voordelen van drones

De voordelen die deze autonome drones hebben voor IKEA-medewerkers zijn talrijk. Om te beginnen moeten werknemers geen handmatige inventarissen meer uitvoeren met behulp van een vorkheftruck. In één klap wordt de werkvloer hierdoor een pak veiliger en moeten werknemers minder zware arbeid verrichten. Bovendien kunnen werknemers ook efficiënter te werk gaan omdat alle gegevens op een dashboard verschijnen. Dankzij de drones zou het nu ook slechts een week duren om producttekorten te analyseren. Voorheen duurde dat hele proces zo’n drie maanden. Daardoor blijft voor werknemers ook heel wat tijd over om andere zaken af te handelen.

De drones zorgen er dus vooral ook voor dat IKEA gestroomlijnder en efficiënter kan gaan werken. Maar ook jij, als klant, hebt er baat bij. Zo zorgen ze er mee voor dat je niet voor een onaangename verrassing (zoals een uitgeputte stock) komt te staan bij je IKEA-bezoek. Vanaf begin 2023 zouden de drones ook ingezet moeten worden in de andere Belgische IKEA-vestigingen.

Wie de drones graag in actie wil zien, kan altijd eens proberen te solliciteren bij IKEA. Voor de gewone winkelbezoeker zullen de vliegende werknemers voorlopig gewoon verborgen blijven.

automatiseringdronesikeamagazijnslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals