Nieuws

Leesmodus en andere nieuwe features voor Android

Nieuwe features Android
Google heeft een aantal nieuwe features aangekondigd, waaronder een leesmodus en autosleuteldelen. De nieuwe features zijn te installeren via de Google Play Store.

Android wordt binnenkort nog wat veelzijdiger. Google kondigde namelijk een aantal nieuwe features aan voor het besturingssysteem en werkt ook de eigen apps bij om er enkele nieuwigheden in te steken. De veranderingen vinden plaats in onder andere de Berichten-app, de fotogallerij en in verschillende veiligheidsmeldingen.

De meest handige update is wellicht de leesmodus. De modus valt te activeren via een app, die gratis uit de Google Play Store gedownload kan worden. Hij kan gebruikt worden met verschillende apps en websites, en zal ervoor zorgen dat je tekst kan lezen zonder afleidingen. Ook toegankelijkheidsopties worden in de nieuwe leeservaring verwerkt. Zo is het mogelijk om het contrast, de tekstgrootte en het lettertype aan te passen. Ook tekst-naar-spraak is een integraal onderdeel van de nieuwe feature.  

Multi-device experiences

Google heeft ook gewerkt aan wat het ‘Multi-device experiences’ noemt. Kortom: je Android-smartphone moet binnenkort veel beter gaan samenwerken. Daarvoor lanceert Google allereerst een nieuwe tv-app. Google TV zal Google Films gaan vervangen en geeft toegang tot zo’n “400.000 films”. Die films kan je huren of kopen in de Google TV-app, waarna je ze naar je televisietoestel kan streamen.

De Google TV-app. Beeld: Google

Android zou ook veel beter moeten gaan samenwerken met auto’s. Daarom voegt Google ondersteuning voor autosleuteldelen in Google Wallet. Daarin kan je, na de update, je digitale autosleutel aanklikken en delen met een contact naar keuze. Daarvoor hoef je maar op de sleutel te klikken en de juiste instellingen in te geven. De gedeelde sleutel moet daarna nog wel geverifieerd worden – hoe dat precies werkt is te lezen op de hulppagina voor Android. Niet alle wagens met een digitale sleutel zullen echter het Google-protocol ondersteunen.

Ten slotte komen er nog allerlei updates naar Wear OS die de samenwerking tussen apparaten moet verbeteren. Google toont onder andere nieuwe tegels voor hun smartwatches. Die moeten het makkelijker maken om het weer te bekijken, je contacten te bereiken of een route te vinden. Tegels zijn bereikbaar door links en rechts te swipen op het beginscherm van je smartwatch met Wear OS. Een update voor Google Keep zorgt er dan weer voor dat alle foto’s, auteursinformatie en kleuren er beter gaan uitzien op je smartwatch.

Entertainment

Google rolt ook enkele entertainmentupdates uit die ervoor moeten zorgen dat je meer plezier uit je toestel haalt. Eén daarvan is een vernieuwde YouTube-widget. Daarmee is het mogelijk om meteen video’s te zoeken, maar ook om onmiddellijk shorts te beginnen kijken. Ook je bibliotheek en kanaalabonnementen zijn rechtstreeks beschikbaar in de nieuwe widget.

De Google Photos-app wordt ook wat leuker. Daarin komen nieuwe collagestijlen beschikbaar in samenwerking met Yao Cheng Design en DABSMYLA. Wie benieuwd is naar hoe de collages eruit zien, hoeft daarvoor maar de Photos-app te openen en enkele foto’s te selecteren. Via het contextmenu kan je er dan voor kiezen om de foto’s aan een collage toe te voegen.

Berichtenapps

Er wordt ook serieus gewerkt aan de Berichten-app. Met de volgende update zou het mogelijk moeten worden om op specifieke berichten te antwoorden. Daarvoor sleep je een bericht naar rechts. Je antwoord komt dan onderaan de chat te staan, met vermelding van het originele bericht waarnaar je verwijst. De functie zal werken in zowel privégesprekken als groepsgesprekken.

Je kan nu emojis combineren met Gboard. Beeld: Google

Voor wie in die gesprekken af en toe een emoji verstuurt is er ook goed nieuws: Emoji Kitchen is terug. Met Emoji Kitchen is het mogelijk om verschillende emoji’s met elkaar te combineren. Om er gebruik van te maken, moet je ook wel Gboard ingesteld hebben als toetsenbord voor je smartphone. Nadat je twee emoji gekozen hebt, krijg je dan in sommige gevallen een nieuwe emoji te zien. Deze is dan de combinatie van de twee emoji die je gekozen hebt.

Beschikbaarheid updates

Tot slot is er ook een nieuwe veiligheidsmelding. Deze is te zien in verschillende Google-apps en verschijnt boven je profielfoto. Achter de melding zitten een aantal aanbevelingen waarmee Google je account helpt te beveiligen.

Wie gebruik wenst te maken van de nieuwe features, updatet best zijn telefoon, tablet, smartwatch en/of de apps die je geüpdatet wil zien. Meeste features maken namelijk niet deel uit van een systeemupdate, maar worden verwerkt in de verschillende apps. Update dus zeker ook je apps in de Google Play Store als je van deze nieuwigheden gebruik wilt maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business