Nieuws

Huawei sluit patentdeal in zoektocht naar inkomstenbronnen

Huawei
Huawei zag in 2019 vrijwel zijn gehele Westerse telecommunicatietak uiteenvallen. Nu probeert het via patentdeals zijn toekomst zeker te stellen.

Wat doe je als telecommunicatiegigant als je geen 5G-apparatuur mag verkopen aan bedrijven in de EU of VS, en je smartphonetak van de kaart werd geveegd? Huawei heeft het antwoord gevonden in patentdeals, kondigde het bedrijf vrijdag aan. De Chinese fabrikant sloot onder meer een patentdeal met ex-rivaal OPPO. De smartphonefabrikant neemt een licentie op 5G-patenten van Huawei.

Financiële details over de deal werden niet gedeeld. Wel liet Huawei het voorbije jaar weten dat het zijn patentassortiment voor het redelijke bedrag van 2,50 dollar per telefoon wilde aanbieden. Wat OPPO exact betaalt voor de patenten is niet bekend. Het lijkt ons alvast logisch dat OPPO een poging gewaagd heeft dit tarief te drukken en daarmee de impact op zijn kosten voor zijn smartphones. Vivo en OPPO verscheepten het afgelopen kwartaal tezamen 51 miljoen smartphones. De deal zou OPPO, evenals dochterbedrijven Vivo, Realme en OnePlus, daardoor de komende jaren flink wat duiten kunnen kosten.

Huawei ziet tegelijk een nieuwe inkomstenbron opbloeien. Het bedrijf verwachtte tussen 2019 en 2021 ongeveer 1,2 tot 1,3 miljard dollar omzet te boeken uit de gesloten patentdeals. Van 2021 is bekend dat het bedrijf zijn doelen behaald heeft, maar exacte details over de omzet uit patentdeals heeft de telecommunicatiegigant nooit gedeeld.

Huawei 5G-patentportfolio

Westerse maatregelen hebben een enorme impact op de bedrijfsvoering van het bedrijf. Recent werd nog bekend dat de Chinese techgigant geen 5G-apparatuur meer mag verkopen in de VS. Ook zonder de verkoop van apparatuur blijft de macht van het Chinese bedrijf echter gigantisch. Huawei patenteerde de voorbije jaren duizenden essentiële 5G-technieken. Ongeveer 18,3 procent van alle 5G-patenten van het bedrijf vallen onder de Standard Essential Patent-categorie.

Bedrijven kunnen daarmee niet om Huawei heen om 5G-technologie te gebruiken. Op dit punt zou Huawei wereldwijd zelfs de meeste Standard Essential Patents (SEPs) in bezit hebben voor 5G. Smartphones die willen verbinden met 5G-netwerken maken gebruik van gepatenteerde Huawei-technologie. De Chinese techgigant zit daarmee op een ware patent-goudmijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business