Nieuws

Google stelt uitrol Manifest V3 uit

Manifest V3 uitgesteld
Beeld: iStock
Ontwikkelaars van browserextensies krijgen van Google wat meer tijd om naar de nieuwe API over te stappen.

Google Chrome-gebruikers hebben ongetwijfeld ook een aantal extensies voor hun browser geïnstalleerd. Die extensies werken samen met Chrome dankzij de Manifest V2 API. Google is echter van plan om ondersteuning voor Manifest V2 uit te faseren en om een nieuwe standaard te lanceren: Manifest V3.

Oorspronkelijk zou Google in januari 2023 beginnen aan de uitfasering van Manifest V2. Het is de bedoeling dat de ontwikkelaars hun extensies naar de volgende Manifest-versie updaten. Als ze dat niet doen, worden de extensies vanaf 2024 volledig geblokkeerd. Alleen blijkt die verplichte overgang naar de nieuwe API niet zo soepel te lopen.

Om die reden stelt Google nu de uitrol van Manifest V3 uit. Heel wat ontwikkelaars zijn nog niet mee, of zijn nog niet aan een Manifest-upgrade toegekomen. De deadline om extensies compatibel te maken met de nieuwe API wordt dan ook enigszins verlaat. Momenteel is nog niet geweten hoe de nieuwe tijdslijn eruit zou zien. Google wil de concrete planning in maart 2023 bekend maken.

Manifest V3 en adblockers

Chrome-gebruikers zitten zelf niet te wachten op de komst van Manifest V3. Tussen de meest gedownloade Chrome-extensies zitten heel wat advertentieblockers. De ontwikkelaars daarvan moeten zich nu in bochten wringen om reclame te blijven verwijderen.

Zo kunnen extensies geen achtergrondpagina’s meer openen. Dat was een functie in Manifest V2 waardoor extensies konden inspelen op wat er in de Chrome-browser gebeurt. In Manifest V3 kunnen extensies nog steeds interageren met de browser, alleen kruipt er voor ontwikkelaars meer werk in.

Nog minder populair is de keuze om de zogenaamde WebRequest-API te vervangen voor declarativeNetRequest. Hierdoor kunnen heel wat advertentieblockers binnenkort hun werk niet meer doen. WebRequest wordt namelijk gebruikt om HTTP-adressen te blokkeren en advertenties te onderscheppen. Adblockers leggen doorgaans een hele lijst aan met HTTP-adressen waarin reclame gelinkt is en blokkeren deze dan. Zo zie jij geen reclame meer in je browser.

In Manifest V3 vervalt de ondersteuning voor WebRequest, en zullen ontwikkelaars van de declarativeNetRequest-API gebruik moeten maken. Weliswaar is het nog steeds mogelijk om hiermee HTTP-adressen of url’s te blokkeren, alleen wordt het ontwikkelaars lastiger gemaakt om advertenties te blokkeren. De nieuwe API biedt slechts ondersteuning voor 30.000 lijnen of adressen die geblokkeerd kunnen worden. De gemiddelde adblocker zit daar vlot over en blokkeert onder Manifest V2 een tienvoud van wat binnenkort nog mogelijk zal zijn. De kans is dus groot dat jouw adblocker binnenkort niet zo goed meer werkt.

Manifest V3 wordt rechtstreeks in Chromium ingebouwd. Dat wil zeggen dat alle Chromium-based browsers dezelfde evolutie meemaken als Google Chrome. Microsoft Edge, Opera, Opera GX en Vivaldi zullen allemaal met minder goede adblockers te maken krijgen. Bij Brave verzetten ze zich tegen de overgang naar de nieuwe API. Hoewel Brave eveneens op Chromium gebouwd is, zouden de reclameblockers daar wel moeten blijven werken. Ook in Safari en Firefox zouden extensies moeten blijven werken, aangezien die browsers niet Chromium-based zijn.  

Beveiligingextensiegooglegoogle chromemanifest v3slider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals