Nieuws

Google, Apple en Mozilla ontwikkelen benchmark voor browsers

Speedometer is een benchmark voor browsers
Google, Apple en Mozilla - de drie bedrijven achter drie bekende surfmachines - werken samen aan een benchmark-tool voor browsers.

Stel: je wil een website of een webapplicatie ontwikkelen. Meeste ontwikkelaars schrijven de app voor Google Chrome en andere Chromium-browsers, aangezien die het vaakst gebruikt worden. Om te weten hoe de app of website op andere browsers werkt, gebruiken ontwikkelaars ‘Speedometer’. Dat is een benchmark-tool voor browsers die door Apple ontwikkeld werd.

Speedometer wordt vaak gebruikt, alleen begint de tool stilaan achterop te hinken. De originele code stamt uit 2014 en werd door het WebKit-team van Apple ontwikkeld. In 2018 kreeg de tool een grote upgrade, maar nu moet hij opnieuw herwerkt worden. Daarvoor slaan Apple, Google en Mozilla nu de handen in elkaar.

Onwaarschijnlijke samenwerking

Dat de drie browsergiganten plotseling gaan samenwerken, komt enigszins als een verrassing. Safari, Google Chrome én Firefox zitten namelijk in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld als het over internetbrowsers gaat. Toch leggen de drie bedrijven nu hun middelen samen om ‘Speedometer 3’, zoals de herwerkte benchmark-tool moet gaan heten, te ontwikkelen. Op het eerste gezicht lijkt de samenwerking onwaarschijnlijk. Toch menen de drie techgiganten dat de samenwerking veel goeds zal opleveren.

Bij het WebKit-team achter Safari zeggen ze bijvoorbeeld dat niet alleen Speedometer verbeterd wordt, maar ook de browserbeleving voor Safari-gebruikers. Ook bij Google Chrome en Mozilla Firefox wordt vooral gefocust op hoe het internet en internetbrowsers beter gemaakt kunnen worden. Uiteindelijk zou Speedometer 3 ervoor moeten zorgen dat alle internetgebruikers snellere en meer responsieve sites tegen het lijf lopen.

Speedometer 2.1. Resultaat voor Firefox 108.0.1.

Op GitHub valt te lezen dat de nieuwe versie van Speedometer ‘in ontwikkeling’ is. Momenteel is het nieuwe product nog niet stabiel genoeg om daadwerkelijk gebruikt te worden. Speedometer 2.1 is dat wel: daarmee kan je nu al nagaan hoe snel – of hoe traag – je favoriete browser precies is. Let wel op: de score die je hier krijgt is niet hetzelfde als je internetsnelheid. Daarvoor gebruik je een andere test, die de up- en downloadsnelheid van je internetverbinding test.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business