Nieuws

Google helpt doktershandschrift te ontcijferen

doktershandschrift
Beeld: iStock
Dokters en hun handschrift zijn een slechte combinatie. Google komt nu met een oplossing die doktershandschrift ontcijfert.

Ongetwijfeld heb je het al meegemaakt: je staat met een doktersvoorschrift bij de apotheker, maar je moet toegeven dat je niet weet wat je precies komt halen. De dokter heeft dat weliswaar voor je opgeschreven, maar je slaagt er met de beste wil van de wereld niet in om het briefje te ontcijferen. Meestal weet de apotheker dan wel raad, maar ook die kan het doktershandschrift niet altijd lezen. Dat probleem is binnenkort de wereld uit, als het aan Google ligt.

Google kondigde het nieuws vandaag aan tijdens een evenement in India. Concreet gaat het om een uitbreiding van Google Lens – de visuele zoekmachine van Google – om doktershandschriften te lezen. Lens is zowel beschikbaar als een afzonderlijke app als in de Google-app voor mobiele telefoons en vanop de Google-homepage voor desk- en laptops. Daar is het mogelijk om zoekopdrachten te beginnen op basis van een foto die je maakt of uploadt.

Binnenkort zal het dus mogelijk zijn om doktersvoorschriften in Google Lens op te laden. Eenmaal de foto verwerkt wordt, zal de applicatie aanduidingen gaan maken in de tekst. Daarbij worden alle medicijnen die op het voorschrift vermeld staan aangeduid. Zo weet jij of je apotheker wat je dokter precies bedoelde toen die krabbels werden neergezet.

Google zegt wel dat het niet de bedoeling is om medische beslissingen te maken op basis van wat Google Lens herkent. De technologie moet het echter mogelijk maken om de papieren voorschriften te helpen digitaliseren. Met de nieuwe technologie wil Google apothekers beter in staat stellen om dat te doen.

Brede inzetbaarheid

Daarbovenop kan de technologie ook gebruikt worden om jouw handschrift beter leesbaar te maken voor computers. Vaak werken functies zoals handschriftherkenning redelijk goed, maar moet je erop letten dat je leesbaar en consistent schrijft. Alle tekens moeten dus mooi gedefinieerd zijn en op elkaar lijken.

Nu Google doktershandschriften kan ontcijferen, is het jouwe binnenkort misschien ook wel aan de beurt. Wanneer de functie naar Google Lens zou komen, is nog geen zekerheid, aangezien daarover geen woord werd gerept tijdens het evenement. Tot het zover is, zit er niets anders op dan ontcijferwerk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business