Apple iOS 16.3
Beeld: iStock

Toen de bèta voor iOS 16.2 uitkwam, was een van de nieuwe features een update voor de Home-app. De update was volledig opt-in en helemaal niet verplicht. Nu haalt Apple de optie om Home te upgraden weg.


De beslissing komt er nadat verschillende gebruikers problemen ondervinden na de update. De update zou een ‘nieuwe architectuur’ naar de Apple Home-app brengen, als is niet meteen duidelijk welke functies die architectuur met zich meebrengt. Voor veel gebruikers zal het er vooral op geleken hebben dat hun bestaande apparaten een aantal functies verloren. Zo kunnen iPads niet meer als HomeKit Hub functioneren bij wie de nieuwe update installeert.  

De klachten stoppen echter niet bij incompatibele apparaten. Verschillende gebruikers rapporteren dat ze hun HomePod en andere HomeKit-toestellen niet konden updaten, waardoor ze niet willen samenwerken met de nieuwe architectuur. Ook andere bugs teisterden het platform: zo zou het niet lukken om je Home te delen met iemand anders en opnames van veiligheidscamera’s werkten ook niet naar behoren.

Op het moment dat de nieuwe architectuur voor iedereen toegankelijk was, kon je deze activeren door in de Apple Home-app de juiste instelling aan te vinken. Onder het kopje ‘software-update’ in de app kreeg je de mogelijkheid om te upgraden. Wie de upgrade op de lange baan geschoven heeft, zal echter nog even moeten wachten om de nieuwe architectuur uit te proberen. Naar aanleiding van alle problemen en klachten haalde Apple de optie namelijk weg. Hierdoor verdwijnt dus een van de nieuwigheden uit iOS 16.2.


Apple Home in iOS 16.3

Het is goed mogelijk dat de nieuwe architectuur voor Home uiteindelijk wel wordt doorgevoerd in iOS 16.3. Heel wat gebruikers hebben namelijk de update al uitgevoerd en maken nu al gebruik van die nieuwe architectuur. Vooralsnog lijkt het er niet op alsof Apple de nieuwe architectuur afserveert: gebruikers die de upgrade al activeerden, kunnen namelijk niet terug naar de vorige versie. Naar alle waarschijnlijkheid probeert Apple de problemen met de nieuwe architectuur op te lossen, zodat die met iOS 16.3 op alle apparaten doorgevoerd kan worden.


Arthur is gepassioneerd door muziek, films en games en linuxgebruiker in zijn vrije tijd. Volgens hem zit achter alles, ook de nieuwste technologie, een verhaal dat hij met plezier uitpluist.