Nieuws

Vertrek Nokia en Ericsson slecht nieuws voor telecom in Rusland

Telecommunication tower with mesh dots, glittering particles for wireless telecommunication technology
Telecom in Rusland kan stevige hinder ondervinden bij uittocht van Nokia en Ericsson.

Het Russische telecomnetwerk gaat onstabiele tijden tegemoet nu technologiebedrijven Nokia en Ericsson het land verlaten.

Uittocht

Tot voor kort bleven beide Noord-Europese firma’s gespaard van de sancties die tegen Rusland zijn ingesteld naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Maar dat verandert nu aan het einde van dit jaar. Zowel Nokia als Ericsson trekken zich dan ook volledig terug. In tegenstelling tot de Russen zelf…

En dat is een probleem. Want samen vormen ze het hart van alles telecom in Rusland. Antennes, bekabeling, hardware, bijna alles wordt voorzien door Nokia en Ericsson. Die samen ook ongeveer de helft van de Russische telecommarkt uitmaken. Daarbij komt nog dat ze ook verantwoordelijk zijn voor de nodige software(updates).

Made in Russia

Als tegenzet mobiliseerde minister van communicatie en massamedia, Maksut Shadaev, eerder dit jaar al vier lokale telecombedrijven om het eigen netwerk uit te breiden. En om te investeren in Russische hardware. Dat zorgde er alvast voor dat lokale providers hun marktaandeel van ruim 11% vorig jaar zagen stijgen naar meer dan een kwart dit jaar.

Die bedrijven zijn ook al even buitenlandse onderdelen aan het hamsteren, maar dat gaat nooit voldoende zijn om op lange termijn een fatsoenlijk netwerk te onderhouden. Huawei (dat al even geen nieuw materiaal meer verkoopt in Rusland) gaat misschien helpen met software en onderhoud, maar ook die Chinese pleister zou vooral op een houten been terechtkomen.

Gevolgen

Software en dan vooral het missen van belangrijke updates zou het grootste struikelblok worden. Maar ook het stagneren van de uitrol van 5G kan Rusland een stevige achterstand op het Westen bezorgen.

Specialisten zijn het erover eens dat de kans groot is dat de Russen digitaal terug naar eind jaren ’90 gaan worden gekatapulteerd. Slechte en trage verbinding, gesprekken die haperen, traag internet; de digitale toekomst voor de gemiddelde Pjotr met de muts ziet er allesbehalve rooskleurig uit. Het gebrekkige onderhoud gaat de bestaande software bovendien kwetsbaar maken voor cyberaanvallen.

Een niet onbelangrijk gevolg is daarbovenop dat er vooral wordt gefocust op de rijkere, stedelijke gebieden. Wie een minimum aan geografische kennis bezit beseft dan meteen dat het merendeel van dit immense land dus verstoken gaat blijven van een fatsoenlijk telecomnetwerk.

Meer lezen: Oekraïne krijgt 10.000 Starlink-ontvangers cadeau van EU-landen 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business