Nieuws

Qualcomm ontwikkelt satellietnetwerk voor smartphones

Qualcomm satellietnetwerk
Photorealistic 3d illustration of a satellite orbiting the Earth. World map texture credits to NASA: https://visibleearth.nasa.gov/images/74218
Stel je voor: je wil de hulpdiensten bellen, maar hebt geen bereik. Binnenkort kan het op Android via het satellietnetwerk van Qualcomm.

Snapdragon kondigt vandaag een communicatiesysteem aan dat via satellieten werkt. Het satellietnetwerk zal beschikbaar zijn voor alle smartphones die gebruik maken van de nieuwe Snapdragon 8 Gen 2-processors. Die telefoons verschijnen vanaf de tweede helft van 2023 op de markt. Van onder andere OnePlus is al geweten dat ze een telefoon met die chip zullen uitbrengen.

De satellieten zullen gebruik maken van Snapdragons 5G Modern-RF-systeem. Daarmee kunnen 5G-verbindingen aangegaan worden over lange afstanden. Het netwerk moet ervoor zorgen dat je altijd de hulpdiensten kunt bereiken – ook in regio’s waar het gsm-bereik te wensen overlaat. Voor het project partnert Qualcomm met Iridium, een bedrijf dat voorziet in satellietcommunicatie-infrastructuur. Ook Garmin stapt mee in het project om ervoor te zorgen dat je de hulpdiensten altijd en overal kan bereiken.

Satellietnetwerk voor andere toestellen

Hoewel de technologie vrij nieuw is en voorlopig alleen in smartphones wordt geïntegreerd, maakt Qualcomm maakt zich sterk dat de technologie ook andere toepassingen kent. Laptops, tablets, auto’s en slimme horloges zouden in de toekomst allemaal van het netwerk gebruik kunnen maken.

Qualcomm is echter niet het eerste bedrijf dat satellietcommunicatie naar smartphones brengt. Daarin was Apple hen voor: in de iPhone 14 zat ook een systeem om van satellieten gebruik te maken. Ook bij Apple zorgt het satellietnetwerk ervoor dat je altijd en overal de hulpdiensten kan bereiken, zelfs als je geen gsm-bereik hebt.

Die dienst is echter niet over de hele wereld beschikbaar. Momenteel kan je er enkel gebruik van maken in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Ierland en Frankrijk. Ergens is dat ook logisch: erg veel plekken om verloren te lopen zijn er niet in België.

Hulpdiensten bellen via satelliet

iPhone-gebruikers in het buitenland kunnen dus al bellen via satelliet, al kun je dan enkel de hulpdiensten bereiken. Of het netwerk van Qualcomm meteen actief zal zijn als de eerste toestellen met de Snapdragon 8 Gen 2 op de markt komen, dat is nog de vraag. Als het dan eenmaal beschikbaar is, is bovendien nog onbekend of de functie ook voor onze streek ingeschakeld wordt.

mobielnieuwssnapdragon

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals