Nieuws

Fractal Design meldt problemen met PCIe 4.0-risers

Fractal Design Ridge
Gebruikers van de Fractal Design Ridge-kasten ervaren mogelijk stabiliteitsproblemen met de PCIe-riser. Binnenkort stelt het een vervangende riser beschikbaar.

Fractal Design schrijft op zijn website over de problemen met de Ridge-behuizing. De fabrikant zegt dat ‘sommige gebruikers’ van de kast stabiliteitsproblemen met hun grafische kaart ervaren als ze de PCIe-riser gebruiken met PCIe 4.0-kaarten. Overigens doet het probleem zich enkel voor als ook het moederbord beschikt over PCIe 4.0 en die modus is ingeschakeld. Gebruikers die nog op PCIe 3.0 (of lager) zitten, of de PCIe 3.0-modus inschakelen zijn uitgezonderd van de problemen.

Riser-problemen Ridge-behuizing

Bovendien zou slechts een deel van de PCIe 4.0-systemen last hebben van stabiliteitsproblemen met de riser. “De meeste PCIe 4.0-systemen werken zonder problemen met de riser”, schrijft Fractal. Het bedrijf biedt geen uitleg over de (mogelijke) oorzaak van de stabiliteitsproblemen. Mogelijk heeft dit te maken met het ontwerp van de riser. Fractal Design maakt op de Ridge gebruik van een riser met twee afzonderlijke pcb’s, in plaats van ‘kabels’ tussen de twee elementen van de riser. Ongeweten is of dat aan de basis van de problemen ligt.

Bekend is alvast dat gebruikers die stabiliteitsproblemen hebben alvast de PCIe 3.0-modus kunnen inschakelen om de riser probleemloos te gebruiken. Ook kunnen zij zich via ridge.support@fractal-design.com melden om op de hoogte gehouden te worden over een vervangende PCIe-riser. Voor een exacte tijdlijn hoef je alvast nog niet bij Fractal aan te kloppen. Wel schrijft het bedrijf dat alle vragen over het schakelen naar de PCIe 3.0-modus bij hen welkom zijn.

Fractal Design Ridge riser

Het probleem met de riser werd alvast vlotjes opgespoord. Fractal introduceerde de mini-ITX-kast vlak voor de feestdagen aan een adviesprijs van 149 euro. Omdat het een mini-ITX-kast betreft die relatief smal is moet je de PCIe-riser gebruiken om een grafische kaart aan te sluiten. Mocht je een Ridge-kast bezitten maar de riser niet gebruiken, haak dan alsnog wel aan voor het geval je hem in de nabije toekomst alsnog nodig hebben als je je systeem verbouwt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business