Baidu

ChatGPT is razend populair. Om de chatbot te doen draaien, is echter heel wat rekenkracht vereist. Die wil OpenAI gaan bekostigen met een betaalde versie van de bot.


OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, zou 42 dollar per maand willen vragen voor toegang tot ChatGPT. Dat er een betalend plan voor de chatbot komt, hoeft op zich niet te verrassen: antwoorden genereren en de website in de lucht houden kosten ook geld. Nu wordt ook duidelijk welke richting het Pro-abonnement uitgaat.

Voor zo’n 42 dollar of 39 euro in de maand zouden gebruikers vaker contact kunnen opnemen met ChatGPT, ook tijdens de drukke momenten. Momenteel krijgen gebruikers dikwijls de melding te zien dat de capaciteit van de website werd overschreden. De enige oplossing om toch nog iets aan ChatGPT te kunnen vragen, is om te wachten tot de bot weer beschikbaar is.

Daar komt voor mensen met een Pro-abonnement dus nu een einde aan. Naast het feit dat ChatGPT makkelijker te bereiken wordt voor mensen met een abonnement, zal de bot ook sneller antwoorden geven. Wanneer er nieuwe functies beschikbaar komen, zullen deze voor de abonnees zijn. Of nieuwe features ook naar de gratis versie zullen blijven komen, dat is momenteel nog onbekend.


Betaaloptie offline

Het is niet de eerste keer dat we van een betaalde ChatGPT-versie te horen krijgen. Afgelopen weekend leek het heel even zo ver te zijn. Enkele gebruikers merkten toen dat de website licht aangepast werd: plots stond er ergens een kop met “upgrade your plan”. Enkele gebruikers zagen hun kans en schaften meteen het abonnement van 42 dollar per maand aan.

Nu is de upgrademogelijkheid weer van de site verdwenen. Dat kan een aantal oorzaken hebben. Mogelijks wachten ze bij OpenAI een officiële aankondiging van ChatGPT Pro af. Daarbij kan het zijn dat de prijs van de dienst nog aangepast wordt: de 42 dollar die nu gevraagd wordt, refereert namelijk aan The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy van Douglas Adams. In die boeken en gelijknamige film geldt dat ‘42’ het antwoord is op ‘alles, het universum en het leven’. Het zou dus goed kunnen dat ‘42’ als voorlopig cijfer vooruit werd geschoven, gewoon omdat het best grappig is.


Arthur is gepassioneerd door muziek, films en games en linuxgebruiker in zijn vrije tijd. Volgens hem zit achter alles, ook de nieuwste technologie, een verhaal dat hij met plezier uitpluist.