Nieuws

Disney+ verhoogt prijzen in Nederland

disney plus disney+ bingewatchen serie
Nederlanders die nu een Disney+-abonnement afsluiten betalen geen 8,99 maar 9,99 euro per maand. In België ontlopen we voorlopig de prijsstijging.

Disney heeft haar prijzen in voor abonnees in Nederland verhoogd. Onze noorderburen betalen nu 9,99 euro per maand (in plaats van 8,99), en 99,90 per jaar (in plaats van 89,90). De stijging werd niet vooraf aangekondigd en verscheen deze week plots op de website.

Deze prijsstijging geldt gelukkig enkel in Nederland, in België betalen we vooralsnog 8,99 euro voor een maandabonnement en 89,90 euro voor een jaarabonnement. Of Disney de prijzen in België ook gaat verhogen is momenteel niet bekend.

We verwachten dat een dergelijke prijsstijging later dit jaar ook in België wordt doorgevoerd, omdat Disney haar prijzen voor de streamingdienst tot nu toe gelijk heeft gehouden in heel Europa.

Mocht je denken om een abonnement te nemen, kan het dus lonen om dat nu te doen en niet te wachten tot de prijzen plots worden verhoogd in België.

Derde prijsstijging sinds 2021

Met de prijsstijging is Disney+ in Nederland nu drie euro per maand duurder dan bij de lancering in 2021. Met een maandtarief van 6,99 euro was het toentertijd de goedkoopste streamingdienst. Waarom het bedrijf ditmaal de maandelijkse kost heeft verhoogd, is niet bekendgemaakt. Vermoedelijk speelt de aanhoudende inflatie en hierdoor gestegen (energie)kosten een rol in de nieuwe maandtarieven. Verder speelt de ‘oorlog’ tussen streamingdiensten een belangrijke rol in de kostprijs van een dienst.

Steeds vaker creëren streamingsdiensten eigen content om boven het maaiveld uit te steken. Zulke producties vereisten enorme budgetten en komen met grote onzekerheden. Je kan met zo’n productie een kaskraker als Squid Games in huis halen. Daar ben je als producent echter verre van verzekerd. In de tijd dat een serie of film in productie is kan de wereld ineens vragen naar een ander type content. Tenzij je film of serie op dat punt al fans heeft, is de kans groot dat je zulke kosten niet terugziet in extra inkomsten voor de streamingsdienst.

Disney+ met advertenties

Het is daarnaast goed mogelijk dat Disney voorsorteert op een advertentie-abonnement. Zo’n ads-gedreven abonnement biedt de streamingsdienst al aan in de VS. In ruil voor advertenties, krijgt de gebruiker maandelijks korting op de tarieven. In tegenstelling tot advertenties op YouTube of TV, is de aanpak van streamingsdiensten veel subtieler. Je krijgt meestal slechts enkele minuten ‘per uur’ reclame te zien.

Netflix introduceerde eveneens zo’n advertentie-abonnement in onder meer de VS. Net als Disney verhoogde die streamingsdienst zijn tarieven vooraleer de advertentie-dienst te introduceren. Dat moet klanten verleiden om naar het nieuwe basisabonnement met reclames te wisselen. Toch lijkt dat niet bijster populair. De markt voor zulke abonnementen is nog wel jong. Hoe dat zich ontwikkelt zal de komende jaren bij verschillende diensten moeten blijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business