Nieuws

‘Apple ziet af van Mac Studio met M2 Ultra’

Mac Studio M2
Voorlopig is de M1 Ultra de enige chip die je in de Mac Studio kan krijgen. Een upgrade naar de M2 Ultra zou de verkopen van de aanstaande Mac Pro in de weg zitten.

Apple schiet zichzelf liever niet in de voet en behoudt zijn snelste M2-chip voor de Mac Pro. Dat zegt Bloomberg-journalist Mark Gurman. Apple zou zich intern hebben afgevraagd hoe het de Mac Studio en Mac Pro met M2 Ultra-chips van elkaar kon onderscheiden. Functioneel gezien bleek dat te lastig; beide apparaten zouden immers vergelijkbare prestaties bieden. Enkel op het vlak van expansie, via PCIe-sloten, kan de Pro zich nog van de Studio onderscheiden.

Mac Pro versus Mac Studio

Apple loopt hiermee voor het eerst tegen problemen met zijn eigen chipfabricage aan. Het bedrijf wil immers geen chips meer afnemen bij Intel en stapte volledig over op Apple Silicon-processoren voor MacBooks, iMacs evenals de Mac Mini en Studio. Het ontwikkelen en produceren van chips is echter ontzettend kostbaar en tijdrovend; het gamma van Apple Silicon M-chips is hierdoor beperkt als je het vergelijkt met het aanbod van Intel.

Tegelijk is het aanbod van Mac-producten niet gekrompen. Apple heeft dus minder chips om uit te kiezen, voor exact dezelfde productsegmenten. Kon het voorheen nog Core en Xeon-chips mixen in zijn Mac Pro, is het nu beperkt tot de M2 Ultra. Die chip is tweemaal zo snel als de M2 Max die in recente MacBooks werd gebruikt. Tussen de M2 Max en Ultra zit nog een gapend gat waarin Apple eigenlijk een chip voor de Mac Studio nodig heeft.

Je zou ook kunnen stellen dat Apple met de Mac Studio en Mac Pro te veel uit één vijver probeert te vissen. Beide producten zijn gericht op creatieve professionals die elk beetje processorkracht nodig hebben om hun video- of 3D-taken rap mee af te werken. De Pro biedt als extraatje expansie via een reeks PCIe-sloten, een optie die ontbreekt op de Mac Studio. De Studio is ook wel een pak compacter, door de ontbrekende expansie-opties en kan werkelijk op ieder bureau worden geplaatst.

Helemaal geen update

Apple laat de upgrade voor de Mac Studio dus varen. Gurman stelt dat dit in de toekomst wel lijkt te veranderen. Met de M3- of M4-serie chips zou Apple weer een upgrade willen aan de Mac Studio. De journalist verwacht dat Apple op dat punt voldoende verschillende chips ontwikkeld heeft om beide desktopcomputers van elkaar te onderscheiden.

Mogelijk draagt de komst van een Extreme-chip in de M-serie daar alvast aan bij. Apple was volgens eerdere geruchten van plan zo’n chip te ontwikkelen voor de M2-serie. Later kwam het terug op die beslissing vanwege de immense productiekosten. Vermoedelijk moest het daarom van de M2 Extreme naar M2 Ultra wisselen voor de Mac Pro, en staat de Mac Studio voorlopig op een lager pitje.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business