Nieuws

Apple pauzeert ontwikkeling eigen Wifi-chips

Apple staakt Wifi-chip ontwikkeling
Apple zet naar verluidt een stapje terug bij de ontwikkeling van Wifi-chips. Het bedrijf focust zich nu op zijn A en M-chips. Dat stelt Ming-Chi Kuo.

Eerder deze maand raakte bekend dat Apple werkt aan zijn eigen Wifi-chips. Het bedrijf wil hiermee zijn afhankelijkheid van externe leveranciers verminderen. Eerder deed het bedrijf dit al door Intel – voorheen hofleverancier van processoren voor Mac-apparaten – te vervangen door Apple Silicon. De techgigant zet nu wel een stap terug in tijden van economische instabiliteit en aanstaande technologische ontwikkelingen. Broadcom blijft hierdoor voorlopig Wifi en Bluetooth-chips leveren aan Apple. Dat zegt Apple-analist Ming-Chi Kuo.

Kuo schrijft dat vooruitgang in de ontwikkeling van Apples eigen Wifi-chips voorlopig ‘uitblijft’. Wel is Apple volgens de analist van plan de draad op termijn weer op te pakken. Hiervoor hanteert Apple – dat stellen zowel Kuo als Bloomberg-journalist Mark Gurman – een andere strategie. Niet langer ligt de focus op losse Wifi en Bluetooth chips: het bedrijf wil een combi-chip ontwikkelen met daarin dus beide technieken. Hiermee kan Apple flink snijden in de productiekosten van chips enerzijds, en de ruimte die ze innemen op het moederbord anderzijds.

Uitdagingen nieuwe Wifi-technieken

Dat Apple nu beslist heeft tot de ontwikkeling van zo’n combi-chip, komt met de nodige uitdagingen. Uitdagingen die volgens Kuo juist nu niet gewenst zijn. Met de komst van Wifi 6E en Wifi 7 zou Apple zichzelf in de voet schieten door direct met een Wifi- en Bluetooth-chip op de proppen te komen. Het bedrijf zou daarom voor de nabije toekomst de benodigde chips bij Broadcom blijven afnemen.

Dat Apple voor Wifi 6E en mogelijk 7 gebonden zit aan Broadcom, legt dat bedrijf geen windeieren. Naar verluidt is die modemleverancier “de grootste winnaar” van de Wifi 6E-upgrade op de iPhone 15-serie.

Apple focust op A en M-serie chips

Met de uitstel van Wifi-chips voor iPhones creëert Apple bovendien ruimte om zich te focussen op zijn A en M-serie chips. “Een vertraging van processorupgrades is ongunstig,” zegt Kuo. Apple moet zich daarom focussen op de ontwikkeling van zijn aanstaande A en M-serie chips die het baseert op TSMC’s 3nm-architectuur. Die architectuur stelt significante snelheids- en efficiëntiewinsten in het vooruitzicht, winsten waar Apple op meelift als het zijn architectuur ‘voldoende optimaliseert’.

Dat Apple de Wifi-chips heeft uitgesteld zal volgens Kuo weinig strategisch nadeel opleveren. Wel is Apple daarmee nog wat langer afhankelijk van partijen als Broadcom voor Wifi- en Bluetooth-chips.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business