Nieuws

Windows zou RGB-software ingebouwd krijgen

RGB
© iStock / PonyWang
Gaming pc’s met LEDs: ze zien er goed uit, maar niet bepaald leuk om in te stellen. Binnenkort vervangt Windows misschien wel de software die je daarvoor gebruikt.

Heb je thuis een gaming pc staan? De kans is groot dat verschillende van de componenten uitgerust zijn met RGB-LEDs en dat je deze kan aansturen met bepaalde software. Kocht je echter links en rechts computeronderdelen van verschillende merken? Maak je dan maar klaar om voor elk onderdeel aparte software te installeren. Tenminste, vandaag is dat nog nodig. Als het aan Microsoft ligt, wordt de functie gewoon in Windows ingebouwd.

Zeker als je RGB-componenten van verschillende merken in je kast hebt zitten, kan het aansturen van die LEDs meer als een taak aanvoelen dan als iets dat leuk en ontspannend is. Dikwijls moet je, afhankelijk van het merk, een bepaald stuk software installeren – niet alle apps en apparatuur werken namelijk even goed samen. Er is wel (open source) software die alle lampen tegelijk aanstuurt, maar écht ideaal zal niemand die oplossing snel noemen.

Ingebouwd in Windows

De beste oplossing is er een waarbij je geen externe softwarepaketten moet downloaden. De kans zit erin dat zoiets vanaf binnenkort niet meer moet: ontwikkelaar Albacore ontdekte in een Insider-build van Windows 11 een nieuwe instelling. Via dat menu kan je de LEDs in je pc – of die van je toetsenbord en muis – gaan aanpassen.

Het splinternieuwe menu zit in de instellingenapp, naast andere opties voor personalisatie. Wil je je pc een eigen kleurtje geven? Dan moet dat binnenkort voor zowel Windows als voor je LEDs via hetzelfde scherm. Je zal er kunnen kiezen uit bepaalde kleuren en lichteffecten én hoe snel deze zich voordoen.

Een officiële aankondiging van het nieuwe menu kregen we nog niet. Albacore, die de nieuwe instellingen ontdekte, merkt op dat er al sinds 2018 aan de functie gewerkt wordt, maar dat ze lange tijd opzij geschoven werd. Dat het menu opnieuw te vinden is lijkt te suggereren dat de functie binnenkort een intrede kan maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business