Nieuws

Google produceert tegen 2024 eigen datacenterchips

Google datacenterchips
Seattle, USA - Oct 15, 2019: The new Google building in the south lake union area at sunset.
Amazon en Microsoft zijn de grootste aanbieders van clouddiensten voor bedrijven. Datacenterchips van Google kunnen dat mogelijks veranderen.

Google heeft een serieuze inhaalbeweging te maken als het meewil op vlak van de cloud. Vandaag bieden Amazon (Amazon Web Services) en Microsoft (Microsoft Azure) al uitgebreide clouddiensten voor bedrijven. Volgens het laatste nieuws is Google echter goed op weg om ook een van de grote cloudaanbieders te worden.

Volgens The Information zou Google aanzienlijke vooruitgang geboekt hebben met zijn datacenterchips. Chips in meervoud, want het bedrijf werkt aan twee verschillende processors. Beiden zullen gefabriceerd worden volgens het 5nm-procedé van TSMC. Een van die chips is gebaseerd op een bestaande ARM-processor van  Marvell Technology. ‘Cypress’ is dan weer de codenaam voor Google’s eigen chip, die intern werd ontworpen. Net zoals de andere processor is ook deze serverchip volgens de ARM-architectuur gebouwd.

Momenteel voert TSMC tests uit voor het produceren van de Marvell-chip. Tegen de tweede helft van 2024 zouden alle tests doorlopen moeten zijn. Beide chips kunnen dan in massaproductie en zouden tegen het begin van 2025 in datacenters moeten zitten.

Amazon Web Services

Google is niet de eerste die eigen (server)-chips produceert. Vier jaar geleden ontwikkelde Amazon Web Services ook een eigen chip. Die chip is heel wat zuiniger dan bestaande modellen, terwijl hij toch gelijkaardige en zelfs betere prestaties weet neer te zetten. Voor Amazon scheelt dat heel wat geld: zowel op de productie van de chips zelf, als op de datacenters die er gebruik van maken.

Hoe de Google-processoren zich verhouden tot die van de concurrentie is momenteel alles behalve zeker. Wellicht moeten we nog tot 2025 wachten vooraleer daar beter zicht op is. Tenminste: als alles goed blijft gaan. Google zelf bracht nog geen nieuws of tijdslijn naar buiten. Eenmaal de nieuwe datacenterchips in gebruik genomen worden hoopt Google te kunnen concurreren met Amazon en Microsoft op vlak van de cloud.

businessclouddienstenDatacentergoogletsmc

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals