Nieuws

Yammer maar waar: Microsoft Yammer verdwijnt

Microsoft Yammer
Microsoft laat het Yammer-merk samensmelten met het Viva-platform. Communities-gebruikers verhuizen in maart naar Viva Engage, dat dezelfde functieset biedt.

Microsoft zegt de samensmelting door te voeren om zijn platformaanbod te vereenvoudigen. Het bedrijf onderhoudt met Viva en Yammer immers twee afdelingen met gelijke diensten en doelen. Wel bestaat Yammer al veel langer in het Microsoft-portfolio. Daarbij dient het als platform voor bedrijfsupdates of berichten over gebeurtenissen tijdens het werk. Voor de coronatijd wilde Microsoft met Yammer al een slinger geven aan het thuiswerken: via het platform konden medewerkers de fysieke afstand die gecreëerd wordt door het thuiswerken overbruggen.

Van Yammer naar Viva Engage

Over een groots succes kunnen we vooralsnog niet spreken. Veel Microsoft-gebruikers zullen de dienst vooral herinneren aan zijn nietszeggende e-mails over berichten die collega’s plaatsten op Yammer. Tijdens de coronatijd begon Viva bovendien langzaamaan het stokje van Yammer over te nemen. Dat welzijnsplatform bestaat inmiddels al uit Viva Connections, Viva Engage, Viva Learning, Viva Topics en Viva Goals. Engage kan daarbij gerust worden gezien als de spirituele opvolger van Yammer – het spirituele element gaat daar nu echter wel vanaf.

Microsoft schrijft in zijn blogpost namelijk dat Yammer als communicatieplatform opgaat in Viva Engage. Die wijziging voert Microsoft vanaf maart door. Dan krijgt het communities-tabblad van Microsoft Outlook een update naar Viva Engage. Ook volgt komende maand een updates voor de Yammer-apps op Android en iOS, die eveneens opgaan in het Viva-platform.

Een verrassing is het verdwijnen van Yammer alvast niet. Microsoft kondigde vorig jaar al aan weg te doen met Yammer in Teams. Het bedrijf wou hiermee vooral overzicht creëren; Yammer en Engage stonden namelijk lijnrecht tegenover elkaar in de videoconferentie-app. Viva Engage kun je om die reden nu al gebruiken via de Teams-app op je smartphone.

Dezelfde kosten en communities

Communities van Yammer en Viva Engage zijn vanaf maart ook gelijk aan elkaar. Communities die nu al in Yammer bestaan worden dus direct overgezet naar Viva Engage. Er gaat dus geen data verloren in dit proces. Ook de abonnementskosten en functieset van beide platformen zijn gelijk. Bedrijven die actief gebruikmaken van Yammer merken dus eigenlijk maar weinig van de overstap.

Eind 2023 moet Yammer definitief zijn opgegaan in Engage. Op dat punt zeggen we voorgoed vaarwel tegen de Yammer-merknaam bij Microsoft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business