Nieuws

Na negen jaar krijgt YouTube een nieuwe CEO

YouTube
© YouTube/Google
Na 9 jaar krijgt YouTube een nieuwe CEO. Susan Wojcicki treedt af en benoemt CPO Neal Mohan als haar opvolger.

Wojcicki stond 9 jaar lang aan het hoofd van YouTube. In een blogpost schrijft Wojcicki dat ze de beslissing om af te treden nam zodat ze meer de focus op familie, gezondheid en persoonlijke projecten kon leggen. Dat ze aftreedt als YouTube-CEO wil echter niet zeggen dat er bij moederbedrijven Google en Alphabet geen adviesrol beschikbaar is.

De ex-CEO is goed bevriend met Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin. Ze was dan ook een van de eerste werknemers bij het bedrijf en heeft er tijdens haar loopbaan verschillende rollen ingevuld. Die namen haar langs de marketingafdeling als ‘SVP of Ads’ en Image Search.  

In de blogpost wordt niet alleen aangekondigd dat er een CEO-wissel op til staat. Wojcicki staat stil bij de ontwikkelingen die ze bij YouTube in goede banen mocht leiden. Zo ontstonden de afgelopen jaren diensten als YouTube TV en Music. Ook meer recente ontwikkelingen, zoals YouTube Premium en YouTube Shorts werden onder Wojcicki’s toeziend oog uitgerold.

De CEO-wissel is een grote verandering voor YouTube. Sinds 2014 was Wojcicki in staat om het aantal gebruikers 2,5x te doen groeien – van 1 miljard naar 2,5 miljard. Ook de manier waarop naar YouTubers en andere creators gekeken wordt onderging de afgelopen jaren een heuze transformatie. YouTube als full-time job? Dat is echt iets van de laatste jaren, al is dat omdat het daarvoor gewoon niet lukte.

Nieuwe CEO bekend

In de blogpost laat Wojcicki nog weten dat haar opvolger, Neal Mohan, het ‘Trust and Safety’-team aanvoerde. Die tak zal in de komende jaren enkel aan belang winnen, zeker met de komst van AI en technologie als deepfake. Die reden – en het feit dat Mohan al zeven jaar dienstdoet als Chief Product Officer – moet van Mohan de ideale opvolger maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business