Nieuws

‘OPPO introduceert in 2024 zijn eigen smartphone-chipset’

OPPO Find X5
© Unsplash/Dylan Calluy
OPPO lanceert volgend jaar zijn eerste smartphone-chipset. Volgens een MediaTek-topman wil de Chinese smartphonefabrikant hiermee de concurrentie voorblijven.

Het verhaal rond eigen smartphonechips om de ‘concurrentie voor te blijven’ is niet nieuw. Huawei was daar in zijn hoogtijdagen groot voorstander van; de HiSilicon-lijn moest ervoor zorgen dat een Huawei-smartphone met functies kwam die je niet bij de concurrentie terugzag. Samsung pakt dat principe over met zijn Exynos-reeks en ook Google zet in op eigen Tensor-smartphonechipsets. Dat concept lijkt smartphonegigant OPPO ook aan te trekken, meldt een MediaTek-topman.

Eerste OPPO-smartphoneprocessor

Volgens de topman wil OPPO zijn SoC (System on a Chip) in 2024 uitbrengen. Met de chipset wil OPPO dus de concurrentie voorblijven, al is niet precies bekend op welk vlak de chipset sterker moet presteren dan zijn directe concurrenten. Het is ook mogelijk dat de MediaTek-topman doelt op stevigere prijs-prestatieverhoudingen. In-house chips kunnen na verloop van tijd immers goedkoper zijn in aanschaf dan vergelijkbare chips van Qualcomm of andere chipontwikkelaars. Die fabrikanten spelen dalingen in de productiekosten namelijk niet direct door aan afnemers. Zodra de chips in-house worden gefabriceerd, zien bedrijven dalende kosten wel direct terug in hogere marges.

Welke smartphones volgend jaar moeten gebruikmaken van de nieuwe chipset is niet bekend. Ook is niet bekend of OPPO één chipset in de pijplijn heeft zitten, of dat er meteen meerdere modellen van de band rollen. Het design van de chipset waar de MediaTek-topman op doelde is alvast ‘taped out’. Die term wordt in de chipsector gebruikt voor chipontwerpen die rijp zijn voor de productiefase.

Chipproductie via TSMC

Dan rijst nog wel de vraag: wie produceert de nieuwe chipset van OPPO. Een eerder chipontwerp van de smartphonegigant, de MariSilicon X co-processor, wordt door TSMC geproduceerd op het 6nm-procedé. Volgens berichtgeving van geruchtenmaker Ice Universe zou OPPO wederom voor TSMC kiezen met zijn aanstaande SoC. Ook stelde Ice Universe dat het bedrijf twijfelde over de inzet van het 3nm-chipfabrikaat. Dat productieproces werd eind 2022 definitief in gebruik genomen door TSMC. Ditzelfde gerucht werd eerder geopenbaard door nieuwsmedium ITHome.

Ervaring met chipontwikkeling

OPPO kan voor de ontwikkeling van zijn chipset alvast vertrouwen op de ervaringen die het opdeed met de ontwikkeling van de MariSilicon X. De co-processor bestond uit zogenoemde Neural Processing Units (NPU’s) die de ISP van de smartphonechipset moesten helpen bij het verwerken van beelden onder slechte lichtomstandigheden. OPPO gebruikt die chipset inmiddels in zijn Find X5 en Reno8-series smartphones. Het bedrijf heeft dus alvast de nodige medewerkers in dienst die zulke smartphonechips kunnen ontwerpen.

Of OPPO daadwerkelijk volgend jaar zijn eerste chipset uitbrengt, is niet officieel bekend. De geruchten werden intussen nog niet door het merk bevestigd. Tegelijk zou de toespraak van de MediaTek-topman wel als voldoende bevestiging kunnen dienen. We zien het niet snel gebeuren dat zo’n hooggeplaatste medewerker een toespraak aangrijpt om ‘leugens’ over een partner de wereld in te slingeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business