Nieuws

Apple kan bloedsuikerspiegel meten zonder prik

bloedsuikerspiegel glucose
young pregnant woman controls her blood sugar during pregnancy
Apple heeft technologie ontwikkeld waarmee je zonder prik je bloedsuikerspiegel kan meten. Verwacht hem wel nog niet in je Apple Watch.

Apple zit met zijn slimme horloges bovenop de laatste gezondheidstrends en probeert zo veel mogelijk in die richting te innoveren. De laatste innovatie lost echter een probleem op dat al langer meegaat: met een nieuwe sensor wil Apple je bloedsuikerspiegel gaan meten, zonder dat je daarvoor hoeft te prikken.

Volgens rapporten staat Apple vrij ver in het ontwikkelen van de prikloze glucosetest. Bloomberg meldt dat de sensor momenteel als “proof of concept” bestaat. Met andere woorden: de sensor bestaat en hij doet wat hij moet doen. De kans is dan ook groot dat hij in de toekomst in Apple-apparaten zal zitten.

Sensor ter grootte van een iPhone

Het meest interessante toestel om zo’n sensor in te verwerken is natuurlijk de Apple Watch. Alleen: daarvoor is de sensor momenteel nog te groot. Het apparaat gebruikt lasers die door je huid schijnen om te bepalen hoe hoog je bloedsuikerspiegel precies is. Momenteel heeft het prototype van Apple wel nog de grootte van een iPhone volgens Mark Gurman. Het lijkt dus eerder onwaarschijnlijk dat de technologie snel in horloges terecht komt – of de volgende Apple Watch moest plots een maatje groter worden.

De prikloze bloedsuikertest is al een hele tijd in ontwikkeling. In 2010 kocht Apple het bedrijf RareLight, dat toen al onderzoek deed naar de prikloze bloedtest. Sindsdien bleef het echter bijzonder stil rond de technologie, tot nu.

Een bloedsuikertest inbouwen in de Apple Watch zou voor Apple een heuze primeur zijn. Naast alle andere gezondheidsfuncties die een Apple Watch biedt zou de test zeker niet misstaan. Zo’n test zou bovendien niet enkel voor diabetici nuttig zijn. Weliswaar zouden zij ten allen tijde en zonder prikken hun glucoselevels kunnen meten. Ook voor mensen die risico lopen om diabetespatiënt te worden kan de functie nut hebben: het horloge zou vroegtijdig alarm kunnen slaan en je aanmanen om gezonder te leven.

Het zal echter nog even duren voor de glucoseprik de wereld uit is. Apple moet de technologie nog kleiner kunnen maken om hem in de Apple Watch te verwerken. Of Apple de technologie ook wil inzetten om losstaande glucosetests te maken is onbekend. Waarschijnlijk zal wie niet meer wil prikken daarvoor in eerste instantie een Apple Watch moeten aanschaffen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business